Varg på väg mot Torsås

Blekinge Artikeln publicerades
Det här är vargen Snapphanen som Le Carlsson fångat på bild vid ett par tillfällen.
Foto: Le Carlsson
Det här är vargen Snapphanen som Le Carlsson fångat på bild vid ett par tillfällen.

De senaste rapporterna om vargen som rört sig i trakten kring Torhamn, är att den är på väg mot Torsås. Och det är inte enda vargen i regionen.

Länsstyrelsens viltspårare Le Carlsson har fångat flera vargar på bild i vinter.

Länsstyrelsen i Blekinge uppmanar allmänheten att rapportera in alla observationer som man tror kan röra sig om varg. Men det krävs mer än ett tassavtryck för att konstatera att det verkligen rör sig om en varg.

Viltspårare Le Carlsson talar om tekniska bevis och han har varit på plats i ett område utanför Torhamn för att säkra ett eventuellt vargspår.

– Jag kunde inte spåra den så långt som jag hade hoppats. Men jag fick tillräckligt med tekniska fakta för att kunna bedöma att det rör sig om en varg som besökt Torhamnsområdet, säger han.

Han håller det också för troligt att det är den vargen som nu har observerats på väg mot Torsås. Men det betyder inte att vargen inte bara plötsligt vänder och kommer tillbaka till Blekinge.

– Vargar rör sig långa sträckor och de kan gå åt olika håll. Nu är snön tyvärr borta och då blir det mycket svårt att spåra en varg, säger Le Carlsson.

Hans bästa redskap för att bilda sig en säker uppfattning om hur många vargar som rör sig i området och var de befinner sig vid en viss tid, är att samla information från de 30 viltkameror som länsstyrelsen har satt upp i landskapet.

– Jag har fångat flera vargar på bild i vinter. Och en av dem jag har fått på bild är Snapphanen, en varg som jag har sett flera gånger under de senaste åren, säger han.

Den verkar röra sig i området Blekinge och in mot Kronoberg. En annan varg som fastnade på en av bilderna är trebent och den senaste vargbilden Le Carlsson fångat är från Nytebodaskogarna precis innanför Blekinges gräns.