Våld mot kvinnor blir en fråga om politiskt ansvar

Karlskrona Artikeln publicerades
Arrangerad bild av man som slår kvinna.
Foto: Anders Wiklund/TT
Arrangerad bild av man som slår kvinna.

Kommunstyrelsen i Karlskrona säger ja till Moderaternas motion om att ingå ett samarbete med kvinnojouren.

Syftet är att skapa samverkan för att ge stöd till våldsutsatta kvinnor.

– Det krävs att flera aktörer i civilsamhället samverkar för att ge kvinnor det stöd som behövs om de utsatts för våld i sina relationer. Och det handlar om ett långsiktigt arbete, säger Camilla Brunsberg, gruppledare för Moderaterna i Karlskrona.

Motionen kommer att tas upp i kommunfullmäktige, men det finns redan politisk enighet om vikten av att skapa ett samarbete med kvinnojouren.

I dag betalar Karlskrona kommun tio kronor per invånare till Kvinnojouren, omkring 670 000 kronor årligen, men det finns ingen summa med i det föreslagna samarbetet framöver.

– Vi siktar på att skapa ett långsiktigt avtal som tryggar kvinnojouren och det gäller även ekonomiskt, säger Börje Dovstad, (L).

Vad kan Karlskrona kommun bistå med i det utökade samarbetet som ni säger ja till?

– Vi ska hjälpa till med det vi kan. Kanske kan vi bistå med bostäder. Vi har förstått att det behövs skyddade boenden. Men det grundläggande i vår framtida samverkan är att alla krafter gör det de är bäst på för att stötta de utsatta kvinnorna och barnen, säger kommunalråd Sandra Bizzozero (S).

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.