Utmanar fördomar med film

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Damir Novakovic, Sandra Penzo, Amjad Al-Hussein och Ali Al-Saqr gör film på all sin lediga tid. I oktober ska allting äntligen vara klart. Sedan vill de ha in filmen på Göteborgs filmfestival, och visa upp den på olika HVB-hem – textad på de boendes hemspråk. "Vi brinner för detta", säger Ali Al-Saqr.
Foto:Marcus Palmgren
Damir Novakovic, Sandra Penzo, Amjad Al-Hussein och Ali Al-Saqr gör film på all sin lediga tid. I oktober ska allting äntligen vara klart. Sedan vill de ha in filmen på Göteborgs filmfestival, och visa upp den på olika HVB-hem – textad på de boendes hemspråk. "Vi brinner för detta", säger Ali Al-Saqr.

För några år sedan gjorde Ali Al-Saqr succé med webbserien "Välkommen till Karlskrona". Så mycket succé att det blev stöd för en långfilm.

I oktober är det tänkt att Ali Al-Saqrs första långfilm ska vara klar. Efter att ha slagit igenom med webbserien "Välkommen till Karlskrona" har han och hans kompisar gett sig på ett större projekt – "Du och jag".

– Det handlar om Samir som kommer som flykting till Sverige från Syrien. Han hamnar på ett HVB-hem och får uppleva en hel del saker säger Damir Novakovic som spelar huvudrollen som Samir.

På HVB-hemmet lär han känna Sara som jobbar där. De lär känna varandra medan han lär sig om det svenska samhället.

  – Vi får liksom följa Samirs resa, säger Sandra Penzo som spelar Sara.

  Totalt jobbar nästan 20 personer med filmen. Även om de sökt och fått bidrag för integrationsprojekt sker allt arbete ideellt. Gänget får passa på att spela in mellan jobbpass.

  – Ibland mitt i natten, haha. Man orkar för man så gärna vill det. Om man lyckas påverka någon med detta så har man lyckats, säger Sandra Penzo.

  Blir det extra motiverande att det handlar om en så aktuell fråga?

  – Verkligen. Vi brinner för detta, säger Ali Al-Saqr.

  Även om Ali Al-Saqr skrivit manus och agerar projektledare är det ganska mycket svängdörrar inom produktionen. Även om någon har en viss roll i grunden betyder det inte att den personen inte håller på med andra saker också.

  – Jag tar hand om ljudet, men alla jobbar tillsammans och tar fram idéer, säger Amjad Al-Hussein, ljudtekniker.

  En stor del av de som står bakom filmen har egen erfarenhet av flykt. Därför känner de att det är extra viktigt att nyansera bilden av de flyktingar som nu kommer till Sverige.

  – Min mamma flydde från Jugoslavienkriget själv med två barn. Tack och lov har jag inte känt av kriget själv, men jag har många vänner som gått genom den här resan, säger Damir Novakovic.

  En ensamkommande kille från Syrien som nyligen kommit till Sverige har till och med fått en roll i filmen.

  – Han har fått en viktig biroll i filmen kan man säga och har väldigt stor påverkan på Samir, säger Sandra Penzo.

  I oktober är planen att filmen ska vara klar. Då är det nämligen deadline för att skicka in filmer till filmfestivaler. Ali Al-Saqr hoppas bland annat på att få visa filmen i Göteborg.

  – Så vi får inte ha premiären förrän efter festivalerna, säger han.

  Efter det ska filmskaparna försöka nå ut till de som integrationsskildringen vänder sig mest till av alla – nyanlända.

  – Efter det kommer vi besöka HVB-hem och visa filmen med undertexter på deras hemspråk. Målet är att den ska spridas, säger Ali Al-Saqr.

  FAKTA

  Bidrag för integrationsprojekt

  Det går att söka ekonomiska bidrag för att bekosta integrationsprojekt. Kraven handlar om att projekten ska vara långsiktiga och att det ska gå att visa hur dessa kan bidra till ökad integration.

  Kommunen får statliga bidrag, hanterar satsningen och beslutar vem som beviljas bidrag.

  Visa mer...