Unikt projekt ska stoppa förorening av PFAS

Karlskrona Artikeln publicerades

Ett projekt har startat för att hindra farliga ämnen från den gamla brandstationen från att rinna ut i Östersjön. Det är första gången som metoden används i Europa.

PFAS används bland annat vid brandövningar.
Foto: Johan Nilsson/TT
PFAS används bland annat vid brandövningar.

När brandstationen revs på Pottholmen förra året upptäcktes höga halter av ämnet PFAS i marken. PFAS är ett hälsofarligt, komplicerat ämne som det i dag inte finns några bra metoder att sanera.

Nu har man starta ett, för Europa, unikt projekt. Genom att injicera en blandning av aktivt kol och vatten i marken skapar man en sorts barriär som giftet inte kan passera.

– Det blir som en kemisk barriär i jorden. Grundvattnet kan rinna förbi, men alla farliga ämnen som vi inte vill ha där fastnar på det aktiva kolet, säger Eva Ulfsdotter Karlströmer, projektledare på Karlskrona kommuns drift- och serviceförvaltning.

Enligt riskbedömningar som gjorts så utgör PFAS ingen fara för människor på platsen. Däremot är det inte bra om ämnet rinner ut i Östersjön, det är det man vill hindra med projektet.

– Vi kan inte utvärdera det här fullt ut förrän efter ett halvår, men de prover som gjorts hittills har visat på en reduktion på 85–95 procent av ämnet genom barriären. Det ser väldigt lovande ut, säger Eva Ulfsdotter Karlströmer.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.