Tvingas sälja Maxi efter broderns död

Karlskrona Artikeln publicerades
Pernilla Welander, Stefan Leijon och Helen Svensson hade velat driva Ica Maxi vidare efter broderns död. Men avtal sätter stopp och nu väljer alla tre att lämna butiken. ”Det känns så konstigt. Det har ju varit hela ens liv”, säger Pernilla. 2 bilder
Foto:Marcus Palmgren
Pernilla Welander, Stefan Leijon och Helen Svensson hade velat driva Ica Maxi vidare efter broderns död. Men avtal sätter stopp och nu väljer alla tre att lämna butiken. ”Det känns så konstigt. Det har ju varit hela ens liv”, säger Pernilla.

Ica-handlaren Peter Svensson avled hastigt i våras. Nu får hans syskon inte driva butiken vidare – trots att den har varit i familjens ägo i över 30 år.

Ica betyder det mesta för familjen Svensson. Ulf och Christina träffades på Ica Eol i Mariedal 1965. 1984 blev Ulf egen Ica-handlare i Lyckeby och sedan dess har familjen ägt och drivit butiken.

För nästan 20 år sedan tog sonen Peter Svensson över som huvudägare på Ica Maxi medan hans tre syskon blev delägare. Den 19 mars i år dog Peter hastigt efter en hjärtinfarkt i hemmet, endast 47 år gammal.

– Det kom utan förvarning och utan att någon kunde förutspå det. Och han förlorade sin fru tre år tidigare. Det är så sorgligt alltihop, säger systern Helen Svensson.

Det var hösten 2014 som Peter Svenssons fru Annika fick ett cancerbesked. Bara tre månader sedan var hon död. Hon lämnade efter sig Peter och parets tre barn.

– Min man som är vd här hjälpte Peter mycket med att driva butiken när Peter inte orkade med situationen efter hennes bortgång. Och sedan fick Peter diabetes, berättar Helen.

Peters barn, 24, 21 och 13 år gamla, har nu förlorat båda sina föräldrar. Men också chansen att liksom tidigare generationer i familjen driva Ica – om de hade velat det längre fram. De ärvde pappa Peters andel men är för unga för att ha möjlighet att driva butiken vidare.

Därför ville Peters tre syskon Helen Svensson, Pernilla Welander och Stefan Leijon, som alla också har jobbat på Maxi i flera decennier, köpa Peters andel. Men Ica har förköpsrätt på aktierna och låter inte syskonen köpa Peters andel. De har därför tvingats sälja familjens livsverk.

– Vi är så klart jäkligt ledsna och besvikna på situationen. Allt känns så orättvist och processen har känts utdragen. Det känns hemskt och väldigt jobbigt för mamma och pappa som har byggt upp detta från början. Det är så många som är inblandade och som drabbas men samtidigt är avtalen tydliga, säger Helen.

Syskonen har kvar sina anställningar på Maxi. Men de har fattat motsatt beslut.

– Jag kommer inte klara av att vara kvar så jag har bestämt mig för att sluta – efter 32 år. Det var mitt livs värsta, jobbigaste och sorgligaste beslut, säger Helen.

Inte heller Pernilla eller Stefan vill stanna.

– Jag tror att det blir svårt att vara kvar som vanliga anställda när vi tidigare har kunnat fatta större och snabba beslut om till exempel projekt och sponsring. Det skulle också bli konstigt för personalen som är vana vid att fråga oss om saker, säger Stefan.

– Det är en konstig situation. Det har ju varit hela ens liv och det man har velat göra och plötsligt ska man vänja mig av vid det. Men vi får se det som en utmaning. Nu får vi göra något annat i stället, säger Pernilla.

Hon har ansvarat för bland annat personaladministrationen, Stefan för fastigheten, drift och teknik och Helen jobbar på golvet i butiken. För kunderna är hon ett känt ansikte vid godiset.

– Eftersom godiset ligger vid kassorna passerar alla kunder mig. Det känns väldigt sorgligt att lämna personalen och kunderna. Vi är ju som en stor familj här efter så många år tillsammans.

Även föräldrarna Ulf och Christina Svensson är kända ansikten på Maxi sedan de drev Ica Kvantum som förr låg i gamla ÖB.

– Pappa är här och socialiserar och fikar varje vecka, säger Stefan.

Personalen på Maxi påverkas inte av överlåtelsen till den nye ägaren som blir klar den 1 november. Då har både Pernilla och Helen slutat men Stefan blir kvar ytterligare en tid.

– Systemet är inte den nye handlarens fel så det gäller att lämna över på ett snyggt sätt, säger han.

Syskonen är osäkra på om de kommer kunna handla på Maxi igen.

– Det är en bra fråga. Jag tror det blir jättesvårt och jobbigt att gå hit bara som kund. Det kommer också vara svårt med en snabbhandling här när vi känner alla, säger Pernilla.

De inser också att julen inte blir som den brukar. Det är inte bara en son, bror och pappa som kommer att saknas.

– I många år har vi åkt ner på julafton och städat och tagit en julfika i personalrummet och sedan åkt hem och firat jul. I år blir det annorlunda.