Misstänkta krögare levde lyxliv på knarkpengar

Blekinge Artikeln publicerades
Polisen hittade stora mängder narkotika i de två misstänkta krögares restaurangkök.
Foto: arkiv
Polisen hittade stora mängder narkotika i de två misstänkta krögares restaurangkök.

Två krögare i Blekinge har åtalats för synnerligen grova narkotikabrott.

Enligt åtalet har männen använt sitt restaurangkök för industriell tillverkning av amfetamin.

Det handlar om totalt 150 kilo och männen ska ha skyfflat stora mängder kontanter in och ut genom företaget och deras privata konton.

De två krögarna från Blekinge misstänks för synnerliga grova narkotikabrott och de har suttit häktade sedan maj förra året.

I det omfattande åtalet framstår en bild av de två Blekingekrögarna som levde lyxliv på knarkpengar.

Här finns Rolexklockor, dyra bilar och stora mängder kontanter som dels förvarades i buntar, men även skickas mellan männens privata konton och det gemensamma företagets.

Männen greps på ett hotellrum i Stockholm sedan polisen stoppat två män i en bil och fann fem kilo amfetamin. Spåren ledde bland annat till de två misstänkta krögarna i Blekinge och när polisen gjorde husrannsakan mot deras restaurang hittades stora mängder narkotika, bland annat amfetamin.

Tillverkningen har enligt åtalet haft industriliknande omfattning. Männen misstänks för att ha framställt 150 kilo amfetaminsulfat med syfte att överlåtas för försäljning. Narkotikan har förpackats i matkantiner i restaurangköket, transporterats och överlåtits för vidare hantering i en lokal i Stockholmstrakten.

Ett av åklagarens trumfkort är bland annat en spaningsfilm som visar hur krögarna lastar av misstänkt knark i matkantinerna.

Krögarna misstänks för att ingå i en större narkotikahärva med kopplingar till Uppsala och åklagaren Thomas Forsberg har nu åtalat totalt 13 personer i en av de största narkotikahärvor i landet.

Enligt åtalet har de två männen i Blekinge ha använt sitt restaurangkök för tillverkning av narkotika. Under den aktiva amfetamintillverkningen mellan maj 2017 och maj 2018 lagades det ingen mat i restaurangköket.

– Männens lagliga restaurangverksamhet var en täckmantel för den olovliga narkotikatillverkningen, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Det handlar om stora mängder amfetaminsulfat som sedan distribuerats och sålts vidare i bland annat Stockholmsområdet, Uppsala och Norrbotten.

När åtalet i dag lämnas in till Uppsala tingsrätt och ska omfatta 13 personer och utredningsmaterialet är mycket omfattande, drygt 7 000 sidor.

Rättegången mot männen inleds den andra maj i Uppsala Tingsrätt och beräknas pågå till 14 juni.

De två misstänkta krögarna i Blekinge har förnekat brott.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.