Trogna lärare får inte omförhandla lönen

Karlskrona Artikeln publicerades
Anna Hallqvist på Lärarförbundet säger att vill man ha högre lön som lärare, är det inte lönsamt att vara sin kommun trogen.
Foto:Ida Hultgren
Anna Hallqvist på Lärarförbundet säger att vill man ha högre lön som lärare, är det inte lönsamt att vara sin kommun trogen.

En lärare i Karlskrona som byter från en kommunal skola till en annan får inte omförhandla sin lön.

Enda sättet att göra lönekarriär är att byta kommun eller gå till friskola.

– Det är inte lönsamt att vara sin kommun trogen, säger Anna Hallqvist på Lärarförbundet.

Årets skolstart är här. I morgon börjar grundskolorna igen. På flera ställen i landet är lärarposterna inte fyllda. Ett sätt att fylla dessa är att man på flera håll i landet lockar med högre löner, men i Karlskrona kommun fungerar det inte så. Här behöver lärare lämna kommunen eller byta till en friskola för att ha möjlighet att omförhandla sin lön.

– Vi har individuell lönesättning och det är att det görs en arbetsvärdering på dig och beroende på detta så sätts din lön, berättar förvaltningschef på Kunskapsförvaltningen Göran Palmér.

Detta betyder att en lärare inte kan få högre lön om den byter jobb och börjar på en annan skola inom samma kommun. Men det finns trots det sätt att höja sina löner genom att byta jobb.

– Vi har lönetillägg för lärare på vissa skolor i kommunen. Detta gäller skolor som är särskilt utsatta. Det baseras på hur mycket stöd som behövs till eleverna och andra bakgrundsfaktorer som hur ekonomin ser ut hos föräldrarna. Det utgår från ett socioekonomiskt index, förklarar Göran Palmér.

Det finns alltså några kommunala skolor som lärare kan byta till om de vill höja sin lön. Dessa skolor är Sunnadalskolan, Tullskolan, Wämöskolan och Holmsjö skola.

– Att byta till en av de utsatta skolorna gör att en lärare kan få högre lön, men annars är det ingen skillnad. Likadant om en lärare väljer att byta till en annan kommun och sedan komma tillbaka så ökar inte det lönen heller. Vi försöker hålla i lönerna här, säger Göran Palmér.

Han menar att det blir en annan rörlighet bland lärarna om det skulle vara olika löner på alla skolor.

– Vi hade rätt stor rörlighet förra året, men det är bättre i år. En lärare ska känna att den kan stanna kvar på samma arbetsplats länge. Det hade inte varit rättvist mot de trogna lärarna annars, säger Göran Palmér.

Karlskrona är inte den enda kommunen i Sverige där man valt att hålla tillbaka rektorerna med lönesättningen. Faktum är att även i de större kommunerna som i Stockholm, Göteborg och Malmö har man valt att göra samma sak. Detta är något som Lärarförbundet är kritiska till. De menar att delar av en rektors ansvarigheter tas bort på grund av att det är kommunen i sig som sätter lönerna.

– Det är inte lönsamt att vara sin kommun trogen. Som enskild lärare kan det löna sig att byta kommun och på så sätt få upp sin lön väsentligt. Sedan ska man inte byta allt för ofta, säger Anna Hallqvist på Lärarförbundet i Karlskrona.