”Det är väldigt mycket vatten just nu”

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Flera källare drabbades av översvämningar på tisdagsmorgonen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Johan Nilsson / TT
Flera källare drabbades av översvämningar på tisdagsmorgonen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Regn i kombination med snösmältning ledde till extrema vattenflöden under tisdagen. Räddningstjänsten fick fem larm om översvämningar i hus runtom i Karlskrona. Nu uppmanas husägare, i utsatta områden, att palla upp saker man har i källaren.

Första larmet kom klockan 08.18 på tisdagsmorgonen. Ett hus på Häckvägen, på Hasslö, hade drabbats av översvämning i källaren. Räddningstjänsten ryckte ut till adressen och satte genast igång att pumpa ut vattnet.

– Det var några decimeter vatten i alla rum i källaren, säger Stefan Sjöholm, insatsledare på räddningstjänsten.

Cirka 40 minuter senare gick larmet om en översvämning på Ringö. Där ska upp emot en decimeter vatten ha stått i delar av källaren.

Omkring klockan 09.50 fick man sedan åka ut till Alebrunnsvägen på Hästö där ytterligare ett hus drabbats av översvämning. Där hade en av kommunens ledningar rasat ihop.

– Vi fick gräva för att frilägga ledningen och reparera den, säger Ola Gren, VA-chef på Karlskrona kommun.

Klockan 12 ska sedan ett hus på Sturkö ha drabbats och drygt en timme senare var det ett hus på Skrivarevägen i Jämjö som fått in vatten i källaren.

Stefan Sjöholm, på räddningstjänsten, menar att det blivit ett hårt tryck på fastigheterna när snön smälter och det samtidigt regnar.

– Det är väldigt mycket vatten just nu. Systemen är fulla och när det blir så mycket vatten så kan det föra med sig grenar, löv och grus som täpper till brunnarna, säger han och fortsätter:

– Jag ska inte säga att systemen är eftersatta. Jag tror helt enkelt att det är mycket vatten som gör det här. Det blir ett hårt tryck på de avledande vattensystemen.

VA-chefen på kommunen, Ola Gren, ger samma förklaring.

– Det är regnandet tillsammans med snösmältningen som göra att det blir stora flöden, säger han.

Men ska inte systemet klara ett sådant här flöde?

– Detta blir extremt höga flöden. Det har varit väldigt mycket snö som smält väldigt snabbt när regnet kommit. Man kanske inte tycker att det regnar så mycket, men ihop med snösmältningen ger det extrema flöden. Det är det som ställer till det, säger Ola Gren.

Stefan Sjöholm, på räddningstjänsten, uppmanar folk att titta över hur man förvarar saker i sin källare.

– Bor man i områden som kan upplevas som utsatta för vattentrycket – det kan handla om sluttningar, svackor eller områden nära havsnivån – så ska man se till att palla upp sakerna man har i källaren. Det bör inte stå direkt på golvet utan bör lyftas upp lite.

VA-chefen Ola Gren uppmanar å sin sida allmänheten att höra av sig till kommunen om man börjar få problem.

– Det var någon som ringde nyss efter att det hade börjat bli fukt på väggarna. Hör av er så att vi kan åka och titta om det är något som är fel hos oss.