Drivande i Rödebydramat - åtalas för misshandel

Karlskrona Artikeln publicerades
Ur polisens förundersökningsprotokoll.
Foto:Polisen
Ur polisens förundersökningsprotokoll.

Den nu 26-årige man som pekades ut som drivande i Rödebydramat åtalas nu för grov misshandel och skadegörelse.

Han ska bland annat ha sparkat och slagit en annan man inför hans dotter.

Totalt står tre män åtalade för det grova brottet som ska ha skett i Holmsjö den 5 juni i år. Mannen som ska ha utsatts för misshandeln var på väg hem i bilen med sin dotter när de mötte två killar på crossmotorcyklar. De ska ha stått upp på sina motorcyklar och vinkat med armen vilket mannen tyckte var konstigt och han uppfattade det som att de ville att han skulle sänka farten. Då mötte han en tredje man på crossmotorcykel som kom körande i fel körfält, körde så nära målsägandes bil att han körde in i backspegeln.

Han vände för att få tag i förarna och uppger i förhör att han var mycket irriterad. När han fick tag på dem vid en busshållsplats konfronterade han männen:

– Vad fan håller ni på med, det kunde ju gått illa. Ni kan ju inte ligga och leka på allmän väg.

I stället för att svara gasade den ena föraren och runt mannens bil och när målsägande bestämde sig för att lämna platsen ska mannen ha slagit sönder bakdörrens ruta. Mannen och dottern blev rädda och uppger i förhör att de bara ville lämna platsen. Men då ska de tre motorcyklisterna ha blockerat vägen och när mannen försökte backa körde han på en av dem som då välte.

När han väl kom iväg ska männen ha följt efter honom i hög fart och en av dem ska även ha kastat sin hjälm mot bilen. Dottern ringde under tiden polisen och säger i förhör att hon var mycket rädd och skärrad.

Efter att ha kört flera omvägar kom mannen och hans dotter till sist hem, men bara fem minuter senare ringde det från okänt nummer på hemtelefonen. Mannen i luren undrade om de skulle vara hemma hela kvällen och om de hade sprit hemma. Samtidigt ringde polisen på mobilen för att säga att de var på väg.

Men patrullen hann inte fram i tid. En bil med fem män körde upp utanför tomten. Männen klev ur bilen och en av dem ska ha skrikit:

– Vad i helvete sysslar du med, du kunde ju ha kört ihjäl någon.

Målsägande undrade detsamma och ska då ha mötts av en hård knuff i bröstet. Han trillade över en grill och ner på marken. Tre av männen ska då ha gått till attack med sparkar och slag. Mannen tror att misshandeln pågick i ”ett par tre minuter”. De ska ha avslutat med att kasta en stor blomkruka i ryggen och skrika att han aldrig skulle göra om sitt tilltag, det skulle både han och dottern få ångra. Sedan lämnande männen huset. Och målsägande lämnades kvar med flera frakturer på revbenen, en blödning i njuren och sår på kroppen.

De tre männen, en 36-åring, en 25-åring och 26-åringen, greps och anhölls i slutet av juni och satt även häktade under ett par veckor. Nu åtalas de för grov misshandel, 26-åringen åtalas även för skadegörelse.

Åtalet kommer nära tioårsdagen för Rödebydramat där den nu 26-årige mannen pekades ut som drivande i trakasserierna mot familjen, dramat som slutade med att han sköts i ryggen och att en av hans kompisar sköts till döds av pappan i familjen. Då var han alltså 16 år gammal och sedan har han förekommit i polisens belastningsregister ett 20-tal gånger. Han har bland annat åtalats och dömts för misshandel, olaga hot, grovt vapenbrott och hemfridsbrott. Den aktuella händelsen har flera likheter med Rödebyfallet: 26-åringen är arg på någon, förföljer personen med ett fordon och avslutar med hot respektive misshandel.

26-åringen och 25-åringen erkänner brott och 26-åringen säger i förhör de hade ångest för vad de hade gjort dagarna efter händelsen. De pratade inte om det, men kom överens om att inte berätta för någon. 36-åringen erkänner att han knuffat målsäganden, men förnekar i övrigt.

Grov misshandel ger fängelse i minst ett år och högst sex år.