Tillsammans för det fria ordet

Karlskrona Artikeln publicerades
Fyra ansvariga utgivare i blickfånget inför Fria Ordets Dag,  Mimmi Karlsson Bernfalk BLT, Peppe Alfiero SR Blekinge, Mattias Christiansson SVT Blekinge, och Anders Nilsson, Sydöstran.
Foto: Marcus Palmgren
Fyra ansvariga utgivare i blickfånget inför Fria Ordets Dag, Mimmi Karlsson Bernfalk BLT, Peppe Alfiero SR Blekinge, Mattias Christiansson SVT Blekinge, och Anders Nilsson, Sydöstran.

Fyra medier i Blekinge, som vanligtvis konkurrerar om publik och läsare, går för första gången ihop i en temadag för att försvara det fria ordet.

Blekinge Läns Tidning, Sydöstran, Sveriges Radio (både lokalt och riks) och Blekingenytt, samarbetar. ”Fria Ordets Dag” på onsdag i Karlskrona vänder sig i första hand till kommunens alla sjätteklassare som i omgångar kommer att besöka Konserthuset under dagen. Cirka 700 elever i 12-årsåldern ska finnas på plats.

– Det första jag vill få ut är hur viktigt det är att vara källkritisk. Vad är sant och falskt? I den här åldern har de vuxit upp i ett enormt informationsflöde där många uppgifter inte minst på nätet och i sociala medier kan vara felaktiga, missvisande och ren propaganda, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk, chefredaktör på BLT.

– Samtidigt ser vi oroande tecken på att det fria ordet är hotat på nära håll i Europa. I viss mån också i Sverige. Det är viktigt att vara rädd om den frihet och de möjligheter att yttra oss som vi har. VI hoppas väcka tankar och inspirera till diskussioner mellan eleverna, med deras föräldrar och lärare. Vi vet att skolorna jobbar mycket med det här, tillägger hon.

De bägge tidningarna och övrig media har också fått ett starkt stöd av Karlskrona kommun för att genomföra arrangemanget.

En stor scenshow, föreläsningar, minidebatter och ett quiz (frågesport) med fortsatta aktiviteter i foajén utgör inslag under dagen. PÅ scenen medverkar Towe Olsson, projektledare för ”lokalkorrespondenterna” på BLT och Sydöstran, Sam Edward från Sveriges Radio och Kristoffer Fransson från SVT:s Lilla Aktuellt.

– Det blir nästa som en egen mässa i det fria ordets tjänst, säger Mimmi Karlsson Bernfalk.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.