Tävlingen Sveriges vackraste stad avgjord

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto:Patric Söderström

Karlskrona utsågs till Sveriges fjärde vackraste stad när Arkitektupprorets tävling avgjordes i helgen.

Under nio månader kunde Arkitektupprorets drygt 28 000 medlemmar rösta på vilken svensk stad som de tyckte var vackrast. Tävlingen avslutades den 30 september och när de 10 145 rösterna räknades stod det klart att Sundsvall vann titeln som Sveriges vackraste stad. På andra- och tredjeplats hamnade Visby respektive Lund.

På en hedrande fjärdeplats hamnade Blekinges residensstad, Karlskrona, med sina 470 röster. Platsen motiverades med följande:

”Karlskrona är ett utomordentligt fint exempel på en planerad europeisk örlogsstad. Örlogsbaser spelade en viktig roll under de århundraden när storleken på ett lands flottstyrka var en avgörande faktor i europeisk realpolitik och Karlskrona sägs vara den bäst bevarade och mest kompletta av dem som finns kvar. Stadskärnan klarade dessutom rivningshysterin ganska bra och har sin idylliska skärgård som en särskild turistattraktion. Karlskronas minus är alla stilkrockar där enorma lådor ofta har smällts upp på fel plats. Där det tidigare låg pittoreska trähus hittar du ofta tråkiga lägenhetskomplex idag och rivningarna av historisk bebyggelse har fortsatt på 2010-talet.”

  Fakta

  Listan - Sveriges vackraste städer

  Arkitektupprorets tävling är avgjord och här är de femton vackraste städerna.

  1. Sundsvall

  2. Visby

  3. Lund

  4. Karlskrona

  5. Ystad

  6. Varberg

  7. Kalmar

  8. Norrköping

  9. Vadstena

  10. Nora

  11. Eksjö

  12. Landskrona

  13. Helsingborg

  14. Hjo

  15. Marstrand

  Visa mer...