Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Svagt intresse för Huskurage i Blekinge

Huskurage är en grannsamverkan för att förebygga våld i nära relationer.
Kvinnojouren i Karlskrona har länge kämpat för att Karlskronahem ska ansluta sig.
Men där används redan en sedan länge beprövad metod.
BLEKINGE • Publicerad 6 mars 2019
Blekinges kommunala bostadsbolag vill att allt fler ska engagera sig för sina grannar.
Blekinges kommunala bostadsbolag vill att allt fler ska engagera sig för sina grannar.Foto: Mats Holmertz

I februari förra året anslöt sig Olofströmshus till Huskurage, som är en förening som etablerat sig på flera orter i landet, handlar egentligen om omsorg - att visa civilkurage vid misstankar om någon far illa. Grannar uppmanas med andra ord att knacka på dörren vid misstanke om våld i hemmet.

Länets kvinnojourer är alla positiva till Huskurage, men bortsett Olofströmshus satsning på projektet så har det inte hänt mycket i länet. Inte när det gäller Huskurage, i alla fall.

Annons

Kvinnojouren i Karlskrona bjöd in till ett möte hösten 2017, men bara två hyresvärdar visade intresse. I dag är 600 lägenheter med privata fastighetsägare i Karlskrona anslutna till föreningen Huskurage, men Karlskronahem, som har 3 600 lägenheter, går sin egen väg.

– Huskurage är ett enkelt sätt att komma igång och det viktigaste är att man som granne gör någonting vid misstanke om våld eller om barn far illa. Men vi har ett eget program sedan många år tillbaka, säger Björn Eliasson, vd för Karlskronahem.

”Omtanke” heter den utarbetade modell som det kommunala bostadsbolaget i Karlskrona jobbar efter.

– Det är inriktat mot våld i nära relationer, men vi tycker att anslaget är något bredare än hos Huskurage. Vi vill att grannar även uppmärksammar andra problem, till exempel vid misstanke om barn som far illa eller vanvård av djur.

Han menar att Huskurage är ett sätt att jobba på och att det Karlskronahem gör ett annat.

– Det viktigaste är att agera, att inte bara se på utan göra någonting.

Vet ni om grannarna engagerar sig för varandra?

– Oj, det var en svår fråga. Det finns ju ingen som helst statistik på sånt här, så det kan vi inte veta, men vi har god känsla för ”Omtanke”-programmet. Det finns flera andra kommunala bostadsbolag som har liknande program när det gäller grannsamverkan, säger Björn Eliasson.

Moderaterna i Karlskrona har också uppmärksammat Huskurage.

– En väg för att uppnå en nollvision mot våld i nära relationer är att ta hjälp av kommunens bostadsbolag. Genom att Karlskronahem inför Huskurage så kan vi rädda liv, skrev Morgan Kullberg (M) i en motion till kommunfullmäktige förra våren.

Annons

Motionen tycks ha fastnat mellan stolarna, säger han i dag.

– Jag vet inte vad som har hänt, men motionen har inte varit uppe i fullmäktige ännu. Det här är en fråga vi drivit länge. Däremot vet jag att socialnämnden gav bifall till en ny tjänst, en kvinnofridssamordnare, vilket är ett steg i rätt riktning, säger Morgan Kullberg.

Ett 40-tal bostadsbolag, såväl privata som kommunala, har antagit Huskurage i dag. 15 kommuner har infört Huskurage som en del i det förebyggande arbetet mot våld i nära relationer.

Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons