Succé för filmfestival bäddar för framtiden

Karlskrona Artikeln publicerades
Henrik JP Åkesson andas ut efter sex intensiva festivaldagar. Nu siktar han på nästa års upplaga av Carl International Film Festival.
Foto:Patric Söderström
Henrik JP Åkesson andas ut efter sex intensiva festivaldagar. Nu siktar han på nästa års upplaga av Carl International Film Festival.

Karlskronas första internationella filmfestival avslutas på onsdagskvällen.

Alla inblandade är överens.

– Det blev en succé. Vi är lika stolta som lyckliga, säger festivalchefen Henrik JP Åkesson.

Att prata med Henrik JP Åkesson blott timmarna innan Carl International Film Festival (CIFF) är över känns som att snacka med en nybliven pappa. Han är lika trött som euforisk. Nära nog utmattad, men ändå lyckligast i hela världen.

Fattas bara annat, trots att ovädret stoppade utomhusvisningen av avslutningsfilmen ”Tom of Finland” på onsdagskvällen.

– Vi har haft så gott som fullsatta salonger alla dagar. Målet var 2 500 besökare och det passerades redan på söndagskvällen.

Det stora intresset för filmerna är glädjande, men minst lika stolt är han över filmbranschens positiva respons.

– Vi har haft internationella gäster och representanter från hela Sverige. Alla har varit nöjda, även om det blev trångt på Scandic på grund av det stora intresset. Kanske får vi flytta på oss till nästa år.

För målet är tydligt och siktet inställt sedan länge. Årets filmfestival är bara början.

– Det gäller bara att alla förstår hur stort det här kan bli för besöksnäringen och regionens utveckling. Festivalen har all potential att sätta Karlskrona, Blekinge och hela regionen på kartan.

Max Dager, kommunens turist- och upplevelsechef, hyllar arrangörerna.

– De har gjort ett proffsigt arbete och ska ha all heder. Jag hoppas verkligen på en festival även nästa år.

Du är inte helt säker?

– Jo, det är jag nog, men samtidigt krävs det mer än hängivna eldsjälar för att utveckla en stor filmfestival. Filmbranschen är en gigantisk apparat numera och målet är nu att få kommunens makthavare att greppa hur mycket pengar det handlar om.

Festivalens programchef Josef Kullengård har jobbat med flera filmfestivaler. Nu vill han utveckla festivalen i Karlskrona.

– Det handlar inte bara om kultur och film utan om att bygga en delvis ny infrastruktur för filmbranschen i Östersjöregionen. Vi är enormt tacksamma för gensvaret som överträffade alla våra mycket högt ställda förväntningar. Vi har haft både bredden och djupet och är redo att ta festivalen vidare, säger han.

Fakta

Carl International Film Festival

Syfte: Att lyfta filmskapare som verkar för öppenhet och frihet samt vara en plattform för ny film från länderna runt Östersjön. Och samtidigt vara ett forum för filmbranschen.

Antal besökare: Minst 3 000 till filmvisningar. Målet var 2 500.

Mål: Att fortsätta utveckla festivalen.

Visa mer...