Eon har hittat felet som gjorde 1 530 hushåll strömlösa

Sturkö Artikeln publicerades
Ett omfattande strömavbrott har mörklagt stora delar av östra Karlskrona.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Ett omfattande strömavbrott har mörklagt stora delar av östra Karlskrona.

Det var mörkt i hela den östra delen av Karlskrona kommun under måndag kväll.

1 530 hushåll blev utan ström från Ramdala och ut till Tjurkö. Strömmen ska nu vara tillbaka, enligt bolaget.

Ett omfattande strömavbrott i Eons nät mörklade den östra skärgården samt fastlandet i området vid Ramdala och Lösen.

När lamporna slocknade vid 19.30-tiden blev cirka 1 530 hushåll utan ström och strömavbrottet berör även öarna Sturkö, Tjurkö, Möcklö.

Eon fick snabbt ut folk på plats i området. Enligt driftsansvariga på Eon rörde det sig om ett omfattande strömavbrott och det var två ledningar som var skadade på något sätt.

– Vi har haft bekymmer i det området tidigare i år. Nätet är gammalt och det ingår i vårt projekt att modernisera nätet, antingen genom att gräva ner ledningarna eller vädersäkra nätet, säger Johan Aspegren på Eons presstjänst.

Några tidsuppgifter om när strömmen kan tänkas vara tillbaka i området har inte Eons driftscentral just då. Men montörerna var på plats redan vid 20.00-tiden och påbörjade felsökningen.

– Det går till så att vi stänger alla brytare i stationerna i samtliga sektioner. Sedan startar vi dem igen, en åt gången tills vi ser vilka som inte fungerar. Det är så felsökningen går till, förklarar Johan Aspegren.

Under det arbetet kommer en större del av hushållen att få tillbaka sin ström igen. Det går även att koppla sig förbi felet när montörerna har hittat det.

– Vi räknar med att de flesta ska få tillbaka strömmen inom en dryg timme, säger Johan Aspegren.

Klockan 22.15 har de flesta hushållen fått tillbaka strömmen. Det är dock fortfarande 502 hushåll som är strömlösa i området Sturkö och Tjurkö och delar av Ramdala.

Strax före klockan 01.30 på natten till tisdagen meddelar bolaget att alla kunder har fått tillbaka strömmen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.