Stor razzia mot lyxbedragarens kumpaner

Blekinge Artikeln publicerades
Tolv av lyxbedragarens kumpaner har anhållits misstänkta för inblandning i hans grova bedrägerier.
Foto: Marcus Palmgren
Tolv av lyxbedragarens kumpaner har anhållits misstänkta för inblandning i hans grova bedrägerier.

Flera personer har på olika platser i Sverige frihetsberövats. De har alla en sak gemensamt. Den misstänkte lyxbedragaren som sitter häktad i Marocko.

Totalt är det tolv personer i åldrarna 25 till 60 år som greps under ett samordnat tillslag i hela Sverige. Efter inledande förhör sitter samtliga anhållna och gripandena skedde i Malmö, Osby, Karlshamn, Karlskrona, Ronneby, Göteborg och Jönköping.

De misstänks för att ha varit involverade i de grova bedrägerierna som den 29-årige så kallade lyxbedragaren misstänks för. Brotten som de misstänks för är grovt bedrägeri, grovt penningtvättsbrott och penningtvättsbrott.

-  Förundersökningen har efter ett omfattande utredningsarbete avancerat så långt att 12 personer frihetsberövats under tisdagen och delgivits olika brottsmisstankar, förklarar förundersökningsledare kammaråklagare Kjell Janneson i ett pressmeddelande.

Den 29-årige bedragaren sitter sedan innan jul häktad i Marocko i väntan på utlämning till Sverige.

Polisens presstalesperson Robert Loeffel utvecklar hur tisdagens tillslag gick till.

– Vi gjorde en så kallad gryningsräd. Det gick lugn och stilla till men de var så klart inte beredda på att väckas av polisen, säger han.

– Man inser rätt snabbt att han nog inte är själv i detta. Man har lagt ett stort pusselarbete med hjälp av regionens bedrägeriavdelningar. Alla pusselbitar har fallit på plats och det gick nu att göra det här tillslaget, säger Robert Loeffel.

Kammaråklagare Kjell Jannesson har nu till fredag lunch på sig att bestämma om de tolv anhållna personerna ska begäras häktade.

En del av de gripna misstänks ha varit direkt involverade i de grova bedrägerierna medan några misstänks ha hanterat och slussat vidare pengar.

Har ni fler misstänkta?

– Det vill jag inte uttala mig om. Generellt utesluter vi aldrig att fler kan vara inblandade. Det kan komma fram mer information under utredningen gång, säger Robert Loeffel.