Stor förödelse efter branden på Råbergs

Karlskrona Artikeln publicerades

När röken på Råbergs Bil lagt sig visade sig förödelsen efter branden.
Men i en annan lokal kunde en liten del av verksamheten fortsätta.
– Vi har haft mycket att göra, säger Kenny Geiverz, försäljningschef.

Det ryker inte längre ur verkstaden, och det täta sotet som i måndags fyllde byggnaden har vädrats ur. Kvar är den totalförstörde lastbilen i verkstaden som tog fyr, och en frän lukt av bränt gummi kring området.
Kenny Geiverz, försäljningschef på Råbergs bil, berättar att morgonen med försäkringskassan, bilfirman och saneringsföretaget har varit hektisk.
– Vi har haft mycket att göra. Men saker har gått snabbt och vi har fått fart på en del av verkstadsverksamheten igen.

Normalt om en månad
Verksamheten i verkstaden har förflyttats till en annan lokal, men inte förrän om en månad tror han att mekanikerarbetet kan återgå till normal takt.
Inte heller arbetsdagarna kommer att vara tillbaka till det normala förrän om flera veckor framåt. Trots det dök de anställda upp vid företaget för att hjälpa till bara dagen efter branden. Samtliga bilar har knuffats ur mässhallen för att inte den svarta soten ska komma in i bilsystemet, och väntar utanför på en sanering.
– Stämningen bland de anställda har varit över förväntan faktiskt. De har varit enormt hjälpsamma med saker som behövts göras, säger Kenny Geiverz.

"Pigg trots omständigheterna"
Fönster och dörrar har stått öppna sedan branden inträffade. Det är dragigt och tomt i byggnaden, men lukten från brandröken har etsat sig kvar.
– Det tar minst en månad innan allt kommer att vara på sin plats igen, säger Kenny Geiverz.
Mekanikern som arbetade med lastbilen då den började brinna låg i går kvar på Brännskadeenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping. Han har brännskador på armar och händer, men uppges vara pigg trots omständigheterna. Händelsen räknas som en arbetsplatsolycka.

Polisen har även anmält olyckan som allmänfarlig vårdslöshet, vilket innebär att de ska utreda om någon bär ansvaret för branden.