Stenkonstnärerna har tagit över vid konungen

Karlskrona. – Artikeln publicerades
Gatstenen som används runt konungastatyn är begagnad och därför extra fin. Nu vänds varje sten innan den sätts så att den glänsande slitna ytan hamnar uppåt och ger den rätta patinan. 4 bilder
Foto:LENA_KARLSSON
Gatstenen som används runt konungastatyn är begagnad och därför extra fin. Nu vänds varje sten innan den sätts så att den glänsande slitna ytan hamnar uppåt och ger den rätta patinan.

Ett nästan utdött hantverk ska ge sista lyftet åt konungastatyn.

Stensättaren Per-Ola Johansson älskar granit och har lagt 20 år av sitt liv på att lära sig bemästra materialet.

Nej, nej, nej, inte här!

Så svarar stensättare Per-Ola Johansson när BLT:s reporter frågar om han är i färd med att sätta något vackert solfjädersmönster av högarna med gatsten runt Karl XI-statyn.

Det här är en historisk miljö runt konungastatyn, förklarar han, och den ska inte prydas i största allmänhet. Här ska bli en klassiskt stram cirkel.

De solfjädrar och andra mönster man kan se gatsten lagd i på en del gator och torg var faktiskt att göra en dygd av nödvändigheten, upplyser Per-Ola Johansson.

En gatsten ska vara tio gånger tio centimeter, men det är inte alla och om man lägger oregelbundna mönster blir det lättare att använda stenar som varierar i storlek.

Per-Ola Johanssons uppdrag är att göra en stensatt cirkel mellan den nya trappsockeln runt statyn och en avgränsande yttre stensättning som finns kvar sedan tidigare. I detta uppdrag finns ett problem. Den yttre rundeln är nämligen inte helt rund.

De skillnaderna ska nu Per-Ola och hans anställda i Blekinge stensättning AB trolla bort.

– Det här ska ju tåla ett flygfoto, säger han. Då ser man tydligt om det inte är helt runt.

Mest utrymme för att trolla bort osymmetri finns i yttervarven, och det är där arbetet börjat.

Gatstenen som sätts runt konungastatyn är begagnad eftersom det ska vara extra fint. Den har redan en blanksliten yta som ska placeras uppåt för att lysa med sin sammetsglans och patina och vara skön att gå på.

Per-Ola Johansson sitter med en hög stenar runt sig där han jobbar. Han känner på dem, väger dem i handen, byter.

Det här har han övat på i 20 år.

Och den 17 juni ska ­jobbet vara klart för då är det nyinvigning av konungastatyn.