Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sportlovslediga elever bygger framtidens tåg

Tänk dig att sitta i en liten vagn inne i en tub och fara iväg i 1 000 kilometer i timmen på en halvtimme mellan Karlskrona och Stockholm. Eleverna i Karlskrona fick göra ett experiment i miniatyr.
Karlskrona • Publicerad 19 februari 2018
Men ett rör,  en fläkt och en hel del elektronik ser Neo Halldin och Olle Rang, bägge 12 år,  i  till att få upp farten med läraren Johan Wall längre bak.
Men ett rör, en fläkt och en hel del elektronik ser Neo Halldin och Olle Rang, bägge 12 år, i till att få upp farten med läraren Johan Wall längre bak.Foto: Marcus Palmgren

– Vi vill visa hur kul det är med teknik och matte. De ska ha gått härifrån och haft roligt, säger universitetslektor i maskinteknik Johan Wall på högskolan i Gräsvik. Hans adepter för dagen är inte de vanliga studenterna med teknikkunskaper utan vinterlovslediga skolelever i 10 - 12 årsåldern.

Under ett par timmar får de testa på att känna sig fram i en snarlik teknik som i full skala bara finns på experimentstadiet. ”Hyperloopen”, ett slags framtida tåg, beräknas bli långt snabbare än de höghastighetståg som redan finns i Kina och Japan och som kanske ska byggas i Sverige.

Annons

– Ja, projektet har väl inte kommit så långt än. Det finns väl en och annan testbana i USA, men ingen vet om det verkligen blir av. Det handlar om att ett slags tåg, egentligen enskilda vagnar, som kan gå i 1 000 kilometer i timmen i en tub försatt i nästan vakuum. Det är mer en kul futuristisk idé för oss och vi byggde en liten modellanläggning för våra studenter för några år sedan.

– Den har från och till plockats fram, nu för att inspirera vanliga skolelever på lovet. Det kunde egentligen varit vad som helst, tillägger han.

Ellen Svanström och Agnes Nordin, 11 år, har designat en egen farkost.
Ellen Svanström och Agnes Nordin, 11 år, har designat en egen farkost.Foto: Marcus Palmgren

Runt om i salen med en fantastisk utsikt över Danmarksfjärden pågår en febril verksamhet. Grupper av pojkar och flickor (cirka en fjärdedel) jobbar med att sätta ihop egna farkoster utifrån den grundvagn som de tilldelats. Det är mycket lego och andra småbitar som är enkla att sätta ihop med elektroniska kretsar.

– Det blir en kombination av mekanik och elektronik. Vi använder gärna legobitar eftersom de är lätta att ändra på. Det är meningen att man ska kunna ändra och börja om för bästa resultat. Det är fjärde året jag har det här. Intresset är högt och vi kan tyvärr inte ta emot alla, förklarar Johan Wall.

Mats BlennowSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons