Därför stänger sportaffären

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Team Sportia sökte ny lokal, men avvecklar nu verksamheten helt i Karlskrona.
Team Sportia sökte ny lokal, men avvecklar nu verksamheten helt i Karlskrona.

Planen var att hitta en ny lokal.

Men nu står det klart att Team Sportia stänger helt i Karlskrona.

– Efter genomförda kostnadskalkyler i samband med en flytt har vi beslutat att lägga ner, menar delägare Marcus Fransson.

BLT skrev i april att Team Sportia planerade att byta lokaler under 2019. Vid den tidpunkten var en nedläggning inte aktuell.

Deras nuvarande lokaler, vid Gullberna, kommer att tas över av kedjan Swedol, som säljer verktyg, maskiner och arbetskläder.

Nu står det dock klart att Team Sportia avvecklar butiken i Karlskrona helt.

– En av anledningarna är att vi inte kunde hitta en lokal som passar vår verksamhet. Detta är ett beslut som har vuxit fram efter bland annat kostnadskalkyler för vad en flytt skulle innebära, säger en av butikens två delägare, Marcus Fransson.

Omlokaliseringen skulle inte enbart leda till en ny lokalhyra, utan även kostnader för bland annat ny inredning, larmsystem och förlorade intäkter under stilleståndstiden.

Som en betydande sponsor av drygt tio föreningar inom kommunen följer konsekvenser för de inblandade parterna.

– Vi har haft möten med samtliga föreningar under sensommaren och gått igenom situationen. Vi kommer att stötta fullt ut i övergångsperioden för att processen ska ske så mjukt och smärtfritt som möjligt för föreningarna, menar Fransson som även förklarar att samtliga föreningar har fått tillåtelse att fritt förhandla med andra sponsorer.

När stänger butiken igen helt?

– Det beror helt och hållet på utförsäljningen. Den sjätte januari går hyreskontraktet ut och innan dess ska butiken stå tom. Vi kommer definitivt inte att ha öppet efter den 15 december.

Torsdag 13 september går det officiella startskottet för utförsäljningen av butikens varor, men när BLT är på besök under onsdagsförmiddagen är hela sortimentet redan prispressat.

– Vi har tjuvstartat lite. Vi har till exempel haft stamkunder inne som har fått ta del av utförsäljningspriserna. Vi vet vad vi ska, och inte ska, göra och jag tror att vi har varit rätt schyssta mot dem, säger butikschefen Stig ”Lillen” Petersson.

Efter 40 år i branschen, varav 20 på Team Sportia i Karlskrona, har Petersson blivit något av butikens frontfigur. Nedläggningen innebär att 63-åringen efter de kommande månaderna sålt sitt sista par löparskor.

Stig ”Lillen” Petersson lägger skorna på hyllan efter 20 år på Team Sportia i Karlskrona, som nu stänger ner. Härnäst väntar nya, ovissa äventyr och pensionärslivet får dröja ett tag till.
Foto: Staffan Lindbom
Stig ”Lillen” Petersson lägger skorna på hyllan efter 20 år på Team Sportia i Karlskrona, som nu stänger ner. Härnäst väntar nya, ovissa äventyr och pensionärslivet får dröja ett tag till.

– Jag har verkligen trivts här. Men det är ungefär som när man slutar spela fotboll. Det är inte själva fotbollen man saknar utan snarare tugget runtomkring med alla mässor och polare som man har fått under alla dessa år. Man har fått uppleva otroligt mycket och jag ångrar inte en dag av detta, säger Petersson som samtidigt inte riktigt känner sig redo för att anta titeln som pensionär.

– Nu kanske det blir något annat, det vet man inte. Jag har fått lite förfrågningar men jag vill nog inte fortsätta med detta.

Hur nästa uppdrag kommer att se ut är i dagsläget inte spikat. Men att Petersson har en stark förkärlek till idrottens värld går inte att ta miste på.

– Jag är intresserad av det mesta. Det är jäkligt skoj att spela tennis men där kan jag ju inte bli proffs, skrattar han.

Men det är sport som gäller?

– Ja det är det absolut.

Innan nästa steg tas tänker den rutinerade butikschefen fullfölja sin gedigna karriär på framgångsrikt manér – med ett gott humör och flaggan i topp.

– Jag känner mig inte så vemodig. Det är bara till att gilla läget och göra en bra utförsäljning nu.