Sparkad varvsingenjör pressad av åklagaren

Karlskrona Artikeln publicerades

Listan med "förmedlade" prylar från Singapore och inköp på varvet i Karlskrona uppvisade märkliga likheter. Det var ett av åklagarens trumfkort mot den sparkade varvsingenjören i går.

Under andra dagen i rättegången mot varvsingenjören som fått sparken tog åklagaren ett järngrepp med listan som hittats i mannens dator. Den säkrades av polis i samband med att mannens hem söktes igenom för över fem år sedan.
Listan räknade upp en rad prylar med priser som dessutom tycktes vara satta i svenska kronor.
- Det här är saker som kan köpas över hela världen. Jag har inte tittat närmare på den. Eftersom jag ändå var i Singapore passade jag på att förmedla möjligheter till billiga inköp för mina vänner i det gamla hemlandet. Och det är bara några av sakerna som finns på bägge listorna, menade ingenjören upprört i rätten i går.

Jättelik lunta
Men åklagaren Marianne Ny pekade på den ena punkten efter den andra i det jättelika luntan framför henne på bordet.
En faxmaskin, en fotokopiator, en HP Desk Jet laserskrivare, och ett antal datorer fanns bland annat på listan. Samtidigt kunde det konstateras att apparater av samma märke hade beställts till Karlskronavarvet från bland annat Karlskrona Papperslager, saker som försvunnit i tomma intet enligt anklagelserna.
I några fall visade det utsatta priset på "Singapore-listan" på samma summa som varor beställda i Sverige för varvets räkning.
Ett sammanträffande? undrade åklagaren gång på gång.
- Jag trodde att vitsen med att förmedla kontakten från Singapore var de annorlunda priserna, tillade hon.
- Jag vet inget om priserna. Kanske är det dollar eller något annat. Jag skulle bara lämna över listan. Ibland är sakerna där borta billigare, ibland inte, menade ingenjören.
Precis som tidigare framkom det förvisso att mannen varit inblandad i flera hjälpprojekt som bland annat förmedlat utrustning till skolor i det fattiga hemlandet.

Begagnade datorer
- Det var begagnade datorer, aldrig nya. Inte vad jag kommer ihåg. Mycket annat gick också i väg, bildelar, möbler, kylskåp.
I en paus i går protesterade också försvarsadvokaten, Torgny Palm, mot beskrivningen av ett konto i England "där pengar flutit in".
- Visst har han haft ett konto. Men det var till ett vanligt Visakort kopplat till Barclays Bank i England.