Spår av varg i Blekinge

Karlskrona Artikeln publicerades
Spår av varg har synts söder om Fågelmara (arkivbild)
Spår av varg har synts söder om Fågelmara (arkivbild)

Under förmiddagen fick länsstyrelsen rapport om vargspår söder om Fågelmara.

– Det kan vara samma som spårats kring Brömsebro, säger Ulrika Widgren på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen Kalmar bekräftade varg efter tips från en privatperson kring Brömsebro under måndagsförmiddagen.

– Det har varit rapporter om varg kring Söderåkra i helgen. Det kan vara samma individ, säger Ulrika Widgren, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Blekinge län.

Widgrens uppfattning är att vargläget annars är lugnt kring hela länsgränsen. Och man vidtar inga speciella åtgärder gällande ”Fågelmara-vargen”.

– Men det är bra spårsnö nu, och vi vill gärna att folk hör av sig, så att vi kan dokumentera och bekräfta. Vi vill gärna även hitta spillning för att skicka på DNA-analys så att man kan se vilken individ det är. Plus att vi vill förebygga skada genom att skicka ut sms till tamdjursägare.

En person som såg vargen var Emil Almina Kosuta som jobbar som busschaufför. När han körde sin vanliga runda på tisdagsmorgonen så dök den upp vid 06.30-tiden ute i Torhamn vid Tryseryds busshållplats.

– Jag trodde först att det var en vanlig hund och jag väntade på att någon skulle komma bakom djuret. Jag körde emot den och kröp nästan fram längs vägen men då brukar hundar springa iväg om de inte är kopplade, säger Emil och fortsätter:

– Men den satt kvar och när jag var två-tre meter ifrån den förstod jag att det var en varg och flera i bussen reagerade också.

Det var en speciell upplevelse för Emil som aldrig hade sett en varg i det vilda förut.

– Jag har bara sett vargar på djurparker förut. Den var rätt stor och den såg frisk ut, säger han.