Socialnämnden ligger redan 39 miljoner back

Karlskrona Artikeln publicerades

Socialnämnden har svårt att få sin budget att gå ihop även 2019.

Enligt prognoserna ligger socialnämnden 39 miljoner back under januari till mars.

Kostnaderna skenade för socialnämnden 2018. Också 2019 är kostnaderna högre än vad nämnden har pengar avsatta för att röra sig med.

– Vår verksamhet är omvärldsstyrd. Vi styr inte över inflödet. Det vi jobbar med att är att vi ska göra rätt sak vid rätt tid och till rätt kostnad, säger Peter Johansson (S), ordförande i socialnämnden sedan årsskiftet.

2018 slutade med ett underskott på 77 miljoner för socialnämnden. Också 2019 väntas bli ett minusår.

Det finns få snabba besparingar att göra under året.

– Vi har uppgifter vi ska lösa. Men vi försöker så gott det går, säger Peter Johansson.

Istället handlar det om att ställa om arbetet till fler tidiga insatser.

– Det är bättre att komma in så tidigt som möjligt i ett ärende. Det ska vara lätt att ta kontakt med socialtjänsten, säger Peter Johansson.

Prognoserna pekar under våren på ett underskott på 39 miljoner. En ny handlingsplan och åtgärdsprogram har tagits fram för hösten.

En del av 2018 års handlingsplan var att minska antalet externa vårddygn med 30 procent. Det lyckades, men har under senvåren ökat igen. Flera externa placeringar har behövt göras.

– Vi följer utvecklingen, säger Peter Johansson.

Utvecklingen ska också fortsätta att följas under sommaren av politikerna i arbetsutskottet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.