Snart hemkomst för cancerdrabbade Linnea

Karlskrona Artikeln publicerades
Linnea på balkongen i Mexiko.
Foto:privat
Linnea på balkongen i Mexiko.

Efter sex behandlingar går mycket åt rätt håll för cancersjuka Linnea från Karlskrona, som också har hunnit fylla sex år.

I höst siktar familjen på att komma hem och låta dottern börja skolan.

– Vi kan knappt tro det, hur bra det har gått. Linnea mår mycket bra och magnetröntgenbilderna visar hur tumören krymper för varje behandling. Nu är också den 4:e och sista immunterapin avslutad, berättar Linneas pappa, Kristoffer Nordström, över telefon i Mexiko.

Under sommaren gick de också igenom ett dramatiskt moment när dotterns sparade tumörvävnad från Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm skulle fraktas över till Mexiko. Den behövdes en skräddarsydd immunterapi på plats. Den innebär att Linneas eget immunförsvar lärs upp för att ta hand om sjukdomen.

– Det var en nervös resa, förpackningen fick inte brytas och skulle transporteras i rätt temperatur, berättar Kristoffer.

Mellan behandlingarna är Linnea pigg, springer, dansar och klättrar i klätterställningar. I början var hon inte så sugen på att bada i poolen, men nu sker det jämnt, när musklerna blivit lite starkare, tillsammans med storebror.

– Just nu har hon fått en behandling i veckan, är lite trött och har lite huvudvärk. Men i stort går det inte att se att hon är sjuk längre.

I augusti fyllde Linne sex år och familjen är inställd på att hon ska börja skolan hemma i Sverige i "nollan", i oktober.

– Det är fantastiskt. När vi fick diagnosen, sträckte sig den genomsnittliga prognosen för överlevnad inte mer än nio - tolv månader framåt. Men den här behandlingen är unik och avancerad utan motsvarighet i hela världen. Nu kan vi titta på det där köpet av hennes gympapåse, som fått ett slags symboliskt värde för oss, säger Kristoffer.

Efter hemkomsten räknar familjen med att behöva flyga tillbaka var fjärde vecka för behandling.

– Vi får känna oss fram. Nästa år kanske det inte behöver bli så ofta, säger Kristoffer.

Linnea från Lyckeby drabbades av en ovanlig cancerform med en snabbväxande och aggressiv hjärntumör. Efter bland annat en insamling bland privatpersoner och föreningar som gav närmare två miljoner kronor, reste familjen till Mexico i maj, där en beprövad men dyr och unik behandling väntade.