Slutspurt för styret av Karlskrona

Karlskrona Artikeln publicerades
Kommunfullmäktige
Kommunfullmäktige

När alla rösterna är definitivt räknade i det lokala valet i Karlskrona går de politiska partierna in i en avslutningsfas. Flera konstellationer för styre av kommunen finns ändå med in i det sista.

Fortfarande lutar det bästa stalltipset åt ett samarbete mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centern. Men de bägge sistnämnda är internt splittrade. Inom partierna finns företrädare som sneglar åt ett samarbete med Socialdemokraterna, som rakt ut föreslagit ett styre tillsammans med (C) (L) och (KD). Mest splittrat i frågan verkar Centern vara. Utsikten av att behöva styra i minoritet, mer eller mindre beroende av Sverigedemokrater, har rört om i grytan.

I det här läget smyger ett annat alternativ upp - en lokal regering bestående av Moderater, Kristdemokrater - och ett parti till. Närmast till hands ligger då Liberalerna, samtidigt som man inom Centern förmodas förskräckas över att kanske bli lämnad kvar ”när tåget har gått”. Pressen är stor på många håll.

– Vi för diskussioner både internt och med olika partier. Men jag som gruppledare och valberedningens ordförande (Kent Lewén) har medlemmarnas förtroende att med öppet mandat föra förhandlingarna vidare. I övrigt är det locket på, sa Börje Dovstad (L) i tisdags.

Magnus Larsson är gruppledare i Centern:

– Det ser ju ut som det gör i valutslaget. Diskussionerna går vidare och ska fördjupas i veckan. Det finns en plan A och en plan B, ett par förslag som våra medlemmar är eniga kring. Men inget är avgjort för vår del.

Är plan A en borgerlig allians?

– Det är ett alternativ, menade Magnus Larsson.

Kristdemokraternas Billy Åkerström upprepade det som sagts tidigare, för KD är en allians tillsammans med bland annat Moderaterna ”första, andra och tredje alternativ”.

Sandra Bizzozero (S) var i sin tur inte pigg på att prata om med vem, eller om Socialdemokraterna förhandlade med någon i nuläget.

– Vi får återkomma. Det pågår en process internt och mellan partier, sade hon.

Rösträkningen som nu är fastställd fördelar de totalt 75 mandaten så här mellan partierna som nu förhandlar: M 16, KD 4, L 4, C 6, S 25 (SD 14, V 4, MP 2).