Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skolledarförbundet rasar mot Karlskrona kommun

Mats Nilzon, Skolledarförundet, rasar över hur Tullskolans rektor Johan Johansson behandlats av kommunen.
"Jag reagerade kraftigt mot kommunledningen", skriver han.
Karlskrona • Publicerad 20 november 2014

Bltsydostran.se publicerar debattartikeln i sin helhet:

"Jag är mycket kritisk till Karlskrona kommuns sätt att hantera ärendet kring ett barns tragiska död, och hur skolan och flickans rektor tidigt pekades ut för att ha brustit i sitt ansvar att anmäla till de sociala myndigheterna.

Annons

Jag reagerade kraftigt mot att kommunledningen valde att offentligt peka ut skolledaren innan hela bilden var klar över vad som gått fel i kommunens ansvar och hantering i samband med åttaåriga Yaras död.

Ärendet är av en mycket stor principiell betydelse för skolledarna i Sverige.

Som rektor och förskolechef behöver du stöd och riktlinjer från arbetsgivaren så att du kan känna dig säker på att göra rätt utifrån den lagstiftning som finns och det ansvar du har. 

Sverige Skolledarförbund har i en uppvaktning till socialdepartementet krävt en mycket större tydlighet om var gränserna mellan socialtjänstens ansvar och skolan ansvar går, när det handlar om barn som far illa.

Redan 2013 slog skolledarna i Karlskrona larm. De tyckte inte att de kunde ta ansvar för arbetsmiljön på grund av en orimlig arbetsbelastning och ville ”returnera” arbetsmiljöansvaret till kommunen.

Flera skolområden i Karlskrona stod inför kraftiga nedskärningar i budgeten. Följden skulle bli uppsägningar, större elevgrupper och mindre resurser till barn med särskilt stöd.

Ett tiotal skolledare avsade sig hela eller delar av ansvaret för arbetsmiljöuppgifter.

De meddelade sin närmaste chef att de på grund av de ekonomiska förutsättningarna inte längre kunde ta ansvar för arbetsmiljön på det sätt som arbetsmiljölagen och föreskrifterna förutsätter.

Sedan flera år fanns det en stor frustration bland skolledarna att inte räcka till. 

De hamnade i kläm och kände nu att de inte kunde stå för den verksamhet som skulle bli kvar efter kraftiga besparingar.

Annons

Förskolechefer och rektorer i Karlskrona hade dock under en längre tid påtalat och visat till kommunledningen sin mycket tunga arbetsbelastning och bristande administrativt stöd för att fullgöra sitt nationella uppdrag.

Kommunens centrala stöd till skolledarna hade helt enkelt inte fungerat på ett tillfredsställande sätt. Kommunen hade till exempel inte några tydliga riktlinjer för hur samverkan mellan skola och sociala myndigheter skulle se ut när det gällde utsatta barn.

Skolledarna hade även framfört att de saknade delaktighet och inflytande över hur skolverksamheten skulle kunna organiseras på ett tillfredsställande sätt.

Här är det inte bara Karlskrona kommun som brister.

Skolinspektionen har i sin nyligen presenterade kvalitetsgranskning över styrningen av skolan, pekat på flera brister: ”Samarbetet och dialogen mellan rektor och huvudman utgör en vital länk för verksamheternas utveckling. Hos många huvudmän är dialog och kommunikation mellan rektor och huvudmannarepresentanter mera sporadisk och av informativ karaktär, snarare än kommunikativ. Samarbetet behöver utvecklas så att rektorn ges bättre utrymme och stöd att kunna verka som pedagogiska ledare. När samarbete och dialog saknas, eller är alltför svagt, fungerar inte styrningen som det är tänkt.”

Sveriges Skolledarförbund vill att fler ska våga ta steget att leda förskola och skola. Skolledarna är Sveriges viktigaste chefer.

Vi står inför ett stort behov av att rekrytera skolledare i landets kommuner.

Vi vill att alla skolledare fullt ut och med starkt stöd ska kunna ta ansvar för uppdraget i de nationella styrdokumenten. Skolledaren har en mycket viktig uppgift i att skapa en likvärdig skola där alla barn blir sedda och deras behov tillfredställda.

Men samtidigt förväntar vi oss att landets kommuner, även Karlskrona kommun, är villiga att skapa de bästa förutsättningarna för skolledarna att kunna genomföra det nationella uppdraget riksdagen beslutat om.

Ett viktigt fundament för att våga ta steget till att bli skolledare, är att kommunens organisation utformas så att skolan och dess ledning känner tillit och förtroende från såväl kommunledningen som kommunens politiker.

Annons

Det tragiska som har hänt i Karlskrona visar med all tydlighet att förtroendet, tilliten och samarbetet mellan skolans huvudmän och skolledarna måste bli mycket bättre."

Matz Nilsson, Förbundsordförande, Sveriges Skolledarförbund

Johan Nordström
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons