Sexexpert ger tips

Karlskrona Artikeln publicerades

Hon är expert på sex och känd som Blekinges Malena Ivarsson.
Nu ger sexologen Helena Cewers ut boken Lust att ha lust.
En bilderbok för vuxna om vardagssex.

Helena Cewers är barnmorska och sexolog och var verksam i länet i 20 år. Då svarade hon på frågor om sex från BLT:s unga läsare på ungdomssidorna Espresso.

De senare åren har hon jobbat på kvinnokliniken i Malmö och är en välkänd föreläsare om mäns och kvinnors sexualitet.
– Alla kör fast sexuellt någon gång i livet. Lusten kan ligga nere länge. Den kommer inte tillbaka från himlen, utan den måste man jobba på, säger Helena Cewers.

De vanligaste orsakerna till att sexlusten sviktar är sjukdomar, mediciner, problem i relationen och svårigheter att få stånd.

Just förmågan till erektion sviktar hos de flesta män ju äldre de blir. Helena Cewers menar att 40 procent av alla 40-åriga män har svårt att få stånd.

Och hälften av alla 50-åringar har erektionsproblem och med åren stiger siffran ytterligare.
– Om man bara sätter likhetstecken vid sex och penetration, blir det svårt. Men sexualiteten är inte slut då. Det gäller att acceptera att man drabbats av detta och hitta andra vägar, säger Helena Cewers.


Nu har hon skrivit boken Lust att ha lust som ger svar på de vanligaste frågorna. I boken får läsarna följa ett par genom hela livet.

Helena Cewers kallar den en bilderbok för vuxna.
– Det är ingen porrbok eller sensationsbok. Det är snarare en handbok om hur man får igång vardagssexet. Den passar alla och är en bra gåva till någon som fått barn eller gifter sig.