SD granskar al-Assadhyllning

Karlskrona Artikeln publicerades
Från Paul Cederholms öppna Facebookkonto.
Foto:Andreas Blomlöf
Från Paul Cederholms öppna Facebookkonto.

Nu ska Sverigedemokraterna gå igenom Karlskronapolitikern Paul Cederholms (SD) hyllningar till Syriens diktator.

Det säger partiets pressekreterare.

Det var under Sverigedemokraternas dag i Almedalen som BLT skrev om granskningen som sajten Inte rasist men..., IRM, låtit göra sedan den hade uppmärksammat politikerns många positiva inlägg om Syriens diktator Bashar al-Assad. Bland annat har Paul Cederholm, som sitter i kommunfullmäktige i Karlskrona och i drift- och servicenämnden, spridit syrisk propaganda och misskrediterat de rapporter som pekar på att den syriska regimen använt gas mot den egna befolkningen.

Kritiken mot Paul Cederholm lät inte vänta på sig.

– Jag vet inte om Paul Cederholms kommentarer är en följd av sällsynt dåligt omdöme eller en total brist på elementär källkritik. Men jag har svårt att se hur han med bevarat förtroende skulle kunna behålla sina politiska uppdrag, sa exempelvis statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld.

  Under måndagen söker BLT andra företrädare i moderpartiet för att få klarhet i om Cederholms publiceringar ska utredas eller får några konsekvenser. Svaret efter många samtal och mail är att partiledningen inte är tillgängig och att partiet därför avböjer att kommentera ärendet.

  Efter ytterligare mailkonversation skriver pressekreteraren Christian Krappedal till BLT: "Vi kommer gå igenom de uppgifter som kommit fram av er granskning. Efter det kan man titta på eventuella påföljder."

  Christian Krappedal skriver också att ärenden när enskilda kommunföreträdare gör inlägg på sociala medier som blir föremål för kritik hanteras på ett särskilt sätt av partiet: "I vårt parti finns det en organiserad struktur där dessa fall följer en regelbunden arbetsordning där det i första hand tas hand om i andra delar av partiet".

  Tills dess vill inte partiledningen kommentera ärendet ytterligare.

  Även från sitt eget parti har Paul Cederholm fått kritik för sina publiceringar. Tomas Brandberg, politiskt sakkunnig SD, kommenterade Cederholms agerande så här:

  – Jag kan egentligen inte uttala mig om det eftersom jag inte hanterar utrikesfrågor. Det jag kan säga är att jag tror att han kommer att få problem och jag har svårt att tro att fler i partiet skulle ställa sig bakom hans ställningstagande.

  Christopher Larsson, gruppledare för SD i Karlskrona, vill inte uttala sig men säger:

  – Vad Paul Cederholm skriver på sin privata Facebooksida får stå för honom, det är inget partiet står bakom. Det jag har kommunicerat till mina politiker är att du aldrig någonsin är privat och det vet han om.