SD-ärendet skickas vidare till Malmö av chefsåklagaren

Karlskrona Artikeln publicerades
Anne Boijmarker, chefsåklagare i Blekinge.
Anne Boijmarker, chefsåklagare i Blekinge.

En åklagare i Malmö ska avgöra om åklagaren Lena-Marie Bergström får fortsätta arbeta med åtalet mot SD-politikern Christopher Larsson.

Det efter att Bergström delat ett kritiskt inlägg om SD.

– Vi fick in en begäran av överprövning och jävsinvändning, säger chefsåklagaren Anne Boijmarker.

Christopher Larsson (SD) står åtalad för hets mot folkgrupp. Samtidigt har åklagaren i ärendet, Lena-Marie Bergström, delat en video på Facebook som är kritisk mot Sverigedemokraterna vilket SVT Blekinge var först med att berätta.

– Det ligger inte i linje med den objektivitetsskyldighet som en åklagare har, sa Larssons advokat Tommy Nilsson till BLT.

Nu meddelar Anne Boijmarker, chefsåklagare i Blekinge, att ärendet har gått vidare till Malmö.

– Strax innan lunch fick vi in en begäran av överprövning och jävsinvändning och det har jag skickat vidare till Utvecklingscentrum i Malmö där detta ska prövas av en högre åklagare, säger Anne Boijmarker till BLT.

Hur ser du på hon delat ett inlägg med kritik mot SD?

– Jag har inte hunnit grotta ner mig i det här och om jag ska ha en åsikt om det är lämpligt eller olämpligt så vill jag veta mer. Och inte bara det som står i massmedia, säger hon och fortsätter:

– Men jag kan väl säga så här att som åklagare är det viktigt att uttrycka sig på ett professionellt sätt. Naturligtvis är även en åklagare en privatperson och man har rätt till privata åsikter, men framförs det i sociala medier så bör man tänka på att det kan skada förtroendet för en själv om det får spridning.

Har du hunnit prata med Lena-Marie om det här?

– Som hastigast, säger Anne Boijmarker.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.