Scouter från Blekinge fick kungabesök

Karlskrona/Karlskrona Artikeln publicerades
Kungen ser ut att ha trevligt i tillvaron när han tillsammans med drottningen besökte scouternas Jamboree i Kristianstad.
Foto:Per Smith/TT
Kungen ser ut att ha trevligt i tillvaron när han tillsammans med drottningen besökte scouternas Jamboree i Kristianstad.

Kungaparet besökte Sveriges största och mest beväpnade läger under fredagen.

På plats fanns flera scoutkårer från Blekinge.

Under fredagen avslutades årets upplaga av Jamboree, scouternas sommarläger med över 11 000 deltagare. Några som har spenderat en vecka på Rinkabyfältet i Kristianstad är Blekingescouterna från Sjöscoutkåren af Chapman i Karlskrona, Lyckeby scoutkår, Karlshamns sjöscoutkår, Kyrkhults scoutkår, Jämshögs scoutkår och Sölvesborgs scoutkår. Dagen hedrades med ett besök av kung Carl XVI Gustaf och hans drottning Silvia.

– Det är väl häftigt att kungen kommer, han är ju också scout, men det är inte därför vi är här. Men det är lite kul tänk ändå att 11 000 bär på kniv, rena mardrömmen för Säpo men ändå händer det inget till skillnad från andra evenemang, säger ledaren Per Smith från Sjöscoutkåren af Chapman och skrattar.

Från Blekinge har ett 80 tal deltagit i lägret, varav 21 från Sjöscoutkåren af Chapman och sex från Lyckeby. Förutom Blekinge har folk från hela Sverige och även 29 länder runt om i världen deltagit.

  – Det är jättehäftigt, jag har pratat med folk från Kina och England till exempel. Vi är uppdelade i byar. Vi delar vår by med en scoutkår från Torslanda. Några andra delar med gruppen från England, berättar Per Smith.

  Under veckan har deltagarna fått göra en rad olika saker, allt ifrån bygga katapulter till att lösa olika uppgifter. Det finns också material till individuella arbeten. De som ville kunde göra sina egna outdoor gadgets. Det har till exempel gått åt över 4000m paracordrep till armband.

  – Det är mycket utmaningar de har fått göra. Men på kvällarna har det varit bra drag och de har hängt i olika ålderskategoriserade så kallade ”hubbar” där det finns lite aktiviteter som disko och karaoke, säger Per Smith.

  Budskapet för Jamboreen är att alla ska få vara sig själva och i lägren sitter flera lappar som scouterna själva satt upp, med peppande budskap till kompisarna.

  – Det är mycket gemenskap och det är rätt fräckt hur de hittar vänner så snabbt bland allt folk. Det fanns inga laddare i byarna utan ville de ladda telefonerna måste de gå till hubbarna och hänga, säger Per Smith.

  Förutom att hänga i hubbar om kvällarna och lösa uppgifter på dagarna har deltagarna även fått vara med om en rad andra saker.

  – Det har varit lite liveband som spelat, och tidigare i veckan var det ett stort Beachhäng på Åhus strand. Allting avslutas under fredagskvällen med DJ och ett stort jättedisko, berättar Per Smith.