Fartygets flykt från Karlskrona stoppades

Karlskrona Artikeln publicerades
M/S Saga Lejon smet under lördagseftermiddagen från Handelshamnen i Karlskrona. En läsare fångade smitningen på bild.
Foto:Rickard Svensson
M/S Saga Lejon smet under lördagseftermiddagen från Handelshamnen i Karlskrona. En läsare fångade smitningen på bild.

Hon låg under tre dagar i Karlskrona hamn under togolesisk flagg och med ett nyttjandeförbud.

På lördagskvällen lämnade hon Karlskrona trots förbudet.

– Ja det stämmer, säger Mårten Dahl som är inspektör på Transportstyrelsens sjöfartssektion.

Hela lördagen befann han sig i Karlskrona och ombord på M/S Saga Lejon för att utröna om hon hade det som krävdes av certifikat, tillstånd och besättning för att få lämna hamnen och ge sig ut på öppet hav.

Till Karlskrona fördes hon i onsdags av kustbevakningen som stoppat henne ute på öppet vatten eftersom hon bara hade tillstånd att trafikera Bråviken och Östergötlands skärgård.

  När hon hade lämnat Norrköping förra helgen gick hon fortfarande under svensk flagg, men när hon stoppades av kustbevakningen i onsdags var hon omregistrerad under Togos flagga. Ägandeförhållandena hade också ändrats så att den svenska ägaren bara stod kvar för 49 procent av ägandet medan resterande 51 procent låg på en togolesisk ägare.

  Enligt Pekka Piirainen på Transportstyrelsen fick hon på onsdagskvällen ett hängande nyttjandeförbud, vilket innebär att ett fartyg inte får lämna hamn. Eftersom en omregistrering till togolesisk flagg skett behövde Transportstyrelsen få tid att undersöka om certifieringar och annat stämde överens med Togos bestämmelser kring sjöfart.

  Till saken hör att fartyget i samband med Togo-registreringen också omregistrerades till fritidsfartyg vilket oftast innebär sänkta krav på certifieringar, utrustning och besättning.

  – Men eftersom hennes vikt är över 1 000 bruttoton är det ändå så att de inte helt slipper krav, säger Pekka Piirainen, till exempel måste det finnas försäkringar som täcker oljeutsläpp vid en skada.

  När inspektör Mårten Dahl från Transportstyrelsen lämnade fartyget i lördags eftermiddag låg nyttjandeförbudet kvar eftersom han under dagen inte lyckats få klarhet i vilka krav Togo ställde för att fartyget skulle få lämna hamn. Men strax efter att han lämnat Karlskrona för att ta helg lämnade M/S Saga Lejon Karlskrona hamn utan tillstånd.

  När BLT ringde Mårten Dahl på lördagskvällen och frågade om fartyget hade forslats undan eller om nyttjandeförbudet hävts visste han fortfarande inte om att hon hade gett sig iväg.

  – Men jag skickade genast ut en ”alert” till hela Europa och redan i Hanöbukten kunde kustbevakningens fartyg 003 Amfitrite stoppa henne och ta henne till närmast lämpliga hamn som var Ystad.

  Under söndagen har Mårten Dahl fått kontakt med sjöfartsmyndigheten i Togo. Enligt den har M/S Saga Lejon inte tillstånd att göra någonting. Nu ligger alltså den kortvariga Karlskronagästen för ankare i Ystad med fortsatt nyttjandeförbud. Och bättre bevakad än i Karlskrona i väntan på att utredningen kring fartyget går vidare under måndagen.