Så mycket tjänar kommunanställda i Blekinge

BLEKINGE Artikeln publicerades

Det skiljer nästan åtta tusenlappar i medellön mellan kommunanställda i Sollentuna och Norsjö. Det är kommunerna där genomsnittslönen är högst och lägst i landet, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Men i Blekinge skiljer det bara ett par hundralappar mellan kommunerna.

– Att det skiljer är precis så som våra avtal är tänkta att fungera. Vi har lokal lönebildning. Det ser olika ut för olika yrkesgrupper på olika ställen, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på arbetsgivarpolitiska avdelningen på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Medellönen för kommunanställda i Norsjö var 27 200 kronor 2017, medan den var 34 800 kronor i Sollentuna. Genomsnittslönen för hela riket låg på 29 800 kronor i månaden.

– Man kan se att för vissa yrkesgrupper har man en högre lönebild längre norrut än i Stockholm. Det hänger ihop med hur lätt det är att personalförsörja. Marknaden har betydelse, säger Niclas Lindahl.

I Blekinge är det dock små skillnader mellan kommunerna. Karlshamn, Karlskrona och Ronneby ligger på 28 800 kronor. Sölvesborg ligger en hundralapp under och Olofström på 28 500 kronor.