Så blir de nya villorna vid havet

HÄSTÖ Artikeln publicerades
Byggplanerna vid Hästö Marina tar form.
Foto: PMB Sverige
Byggplanerna vid Hästö Marina tar form.

Efter år av avspärrningar ska Hästö Marina i Karlskrona få nytt liv. Snart blir tolv arkitektriktade villor intill vattnet verklighet.

Det står nu klart att projektet som påbörjades för 18 år sedan kommer att slutföras under 2019. Tolv villor med tillgång till egen båtplats kommer inom kort finnas ute till försäljning.

– De första familjerna kommer att kunna flytta in under våren 2019. Vi har legat helt tyst med projektet under en lång tid, men nu sjösätter vi detta, säger Pär Mörnhed, vd för PMB Sverige.

Kvarteret Kölen kommer att bestå av två olika husmodeller. Båken är en 2-plansvilla med en boyta på 153 kvadratmeter, och Slupen ett sutteränghus med en boyta på 177 kvadratmeter. Priset på husen kommer att ligga mellan 7,25 miljoner och 8,25 miljoner kronor.

Att ett slutdatum för bygget nu har fastslagits uppskattas av Hästö intresseförenings ordförande Bengt Fröberg.

– Den långa processen har gjort att det har blivit en skamfläck över den delen av Hästö Marina. Jag tror att jag kan tala för hela Hästö när jag säger så vi är jätteglada att det börjar hända saker och att marken utnyttjas för bostäder. Det kommer att lyfta hela Hästö och göra hamnområdet mer tillgängligt, säger han.

Bakom de tolv villornas moderna uttryck står arkitekten Thomas Sandell. Han har bland annat gjort sig känd för att ha formgivit Stockholmsbörsen. Den starka traditionen av varvsverksamhet på Hästö har inspirerat honom i utformningen av bostäderna.

Den moderna designen välkomnas av Bengt Fröberg.

– Det är jättekul med ny arkitektur på Hästö. Vi ska absolut vårda världsarvet i Karlskrona, men det innebär inte att allt måste se ut som det gjorde på 1600-talet. Staden måste kunna utvecklas och det innebär att man måste tillåta ny arkitektur, annars kommer hela staden att stagnera.

Enligt Pär Mörnhed planerar PMB Sverige att fortsätta bygga bostäder i Karlskronaområdet.

– Vi håller just nu på att förhandla om en liknande markbit på ett annat ställe i Karlskrona. När man gör sådana här projekt så lär man känna personer, och då öppnas det många dörrar. Vår vilja är att fortsätta skapa attraktiva boenden på roliga platser, säger han.