Rotundan kan flyttas redan till sommaren

Karlskrona Artikeln publicerades

Att riva blir billigare.

Men tanken är att bevara Rotundan i Gräsvik.

- Vi jobbar för att flytta Rotundan till Wämöparken, säger Bengt Lingman, vd för Kruthusen.

Kruthusens Bengt Lingman, Jan Lennartsson (M) och studentkårens ordförande Albin Nilsson är alla rörande överens - Rotundan ska bevaras, fast inte på Campus Gräsvik.
Foto: Christian Hylse
Kruthusens Bengt Lingman, Jan Lennartsson (M) och studentkårens ordförande Albin Nilsson är alla rörande överens - Rotundan ska bevaras, fast inte på Campus Gräsvik.

Behovet av bostäder och kontorslokaler i Karlskrona är mycket stort. Och då får den gamla slitna dansrotundan i Gräsvik ge plats för framtiden. Läget, med utsikt ut mot Arnö och Långö, är ett av Karlskronas bästa. Och studentkåren på BTH flyttar in i renoverade lokaler i Villa Oscar till hösten.

Första tanken var att riva Rotundan. Men sedan kom Jan Lennartsson (M), vice ordförande i det kommunala bolaget Kruthusen, på en idé, som den vän av kultur han anser sig vara.

- Jag har trots allt varit ordförande i kultur- och fritidsnämnden och brinner lika mycket för nybyggen som för Karlskronas kulturvärden. Och Rotundan har en anrik kultur- och militärhistoria som sträcker sig till tidigt 1900-tal.

I nuläget bedriver ett 50-tal företag plus högskolan verksamhet i Gräsviksområdet.

Det finns exakt 1,5 procent lediga ytor i Gräsvik. Vilket är ”på tok för lite”, enligt Bengt Lingman.

– Vi har en vision för hela området. 2025, om sju år alltså, ska vi ha sett över alla förtätningsmöjligheter. Det vill säga, då ska vi veta vilka platser som går att bebygga. Bland annat handlar det om kaserngården framför huvudentrén till BTH, säger Bengt Lingman.

Där har kommunens arkitekter lyft frågan om en kvartersbildning.

– Vi ser över alla möjligheter till bebyggelse och det första steget blir att försöka flytta Rotundan och sedan bygga nytt på samma plats. Men det ligger i alla fall två år framåt i tiden. Det krävs en ny detaljplan och så vidare.

Få nöjeslokaler i länet har bättre läge än Rotundan.
Foto: Christian Hylse
Få nöjeslokaler i länet har bättre läge än Rotundan.

Målet i nuläget är att flytta Rotundan, som hade sin storhetstid under 1950- och 60-talet med danser tre gånger i veckan, till Wämöparken.

Blekinge Museum har redan visat stort intresse.

– Det finns ju redan en utomhusdansbana i Wämöparken, men Rotundan skulle sannolikt vara välkommen för dans- och hembygdsföreningarna. Det finns inte mycket tak över huvudet för parkens besökare och jag vet att många skolklasser också har utflykter till Wämöparken, säger Jan Lennartsson.

När det gäller högskolans studentkår så väntar inga gravöl i juni, då Rotundan stänger.

– Vi har varit här sedan tidigt 90-tal, men var sak har sin tid. Vi ser fram emot att flytta till renoverade lokaler. Däremot vågar jag lova att vi har en avslutningsfest den första helgen i juni. Då tömmer vi traditionsenligt puben och den här gången, den sista någonsin på Rotundan, väntar pubtömningarnas pubtömning, säger Albin Nilsson, ordförande i studentkåren.

Även flera parkeringsytor i området kan bebyggas i framtiden. Parkeringar ska i så fall hänvisas till ett nytt parkeringshus på en annan plats.

Fakta

Rotundan på Gräsvik

• Byggdes som en dansbana år 1914 av Karlskrona grenadjärregemente (I7).

• Flyttades till Gräsvik 1920 och placerades då på KA 2:s dåvarande övre kasernområde.

• 1930 flyttades Rotundan till den nuvarande platsen på högskoleområdet. Då glasades också byggnaden in - något som skonade dansgästerna från kyliga havsvindar.

• 1950-60 var Rotundan ett oerhört populärt dansställe i Karlskrona. Här dansades till orkestrar som Ingemar Nordströms, Sven-Ingvars och Flamingokvintetten.

• På 70- och 80-talet arrangerades många konserter med både världsartister och lokala förmågor - bland annat en skandalomsusad spelning 1983 med New York Dolls-gitarristen Johnny Thunders (1952-1991).

• Sedan tidigt 90-tal har studenterna gjort om byggnaden till ett kårhus med tillhörande pub.

Källa: BLT

Visa mer...

När det gäller Rotundan som ett mindre nöjespalats så var Carl-Johan Ekelund och Jeppe Karlsson två profiler under många år. De bedrev danskvällar från 1951 och fram till 1973. Under 50- och 60-talet var det dans på onsdagar, lördagar och söndagar.

Under 80-talet arrangerade musikföreningen Noise flera konserter på Rotundan. Bland de mer legendariska - och okända - var en spelning med den före detta New York Dolls-medlemmen Johnny Thunders 1983.

 

Johnny Thunders konsert recenserades av Peter Öjerskog i BLT.
Foto: BLT-arkiv
Johnny Thunders konsert recenserades av Peter Öjerskog i BLT.
Nöjeslokalen med bästa läget i stan