Rockbandet eldade i slottsruin – slipper åtal

Lyckeby Artikeln publicerades
Tommy ”Tompa” Magnusson och Tony Karlsson är tillbaka på brottsplatsen - Lyckå Slottsruin.
Foto:Andreas Blomlöf
Tommy ”Tompa” Magnusson och Tony Karlsson är tillbaka på brottsplatsen - Lyckå Slottsruin.

De eldade upp Lyckå Slottsruin, enligt kvällspressen.

Men BLT har beviset - den anrika 1500-talsruinen står kvar.

Nu har polisutredningen mot medlemmarna i No Rules lagts ner och de slipper åtal.

Hårdrocksbandet No Rules från Karlskrona ville bara spela in en häftig musikvideo i en passande miljö. De små eldarna i slottsruinens fönstergluggar var bara rekvisita och inget utslag av akut pyromani.

Men så dök SVT upp och filmade inspelningen. En tv-tittare såg inslaget och polisanmälde bandet.

Det är förbjudet att elda på kulturminnesmärkta platser, trots att det finns en befintlig eldstad vid Lyckå Slottsruin sedan många år.

No Rules, med sångaren Tony Karlsson och låtskrivaren och gitarristen Tommy ”Tompa” Magnusson i spetsen, kan fortfarande inte greppa uppståndelsen efter tv-inslaget.

– Vi kom dit, städade upp platsen, fick hjälp av grannarna med elden och lämnade sedan slottsruinen i ännu bättre skick än tidigare, säger Tommy Magnusson.

– Ändå stod det i kvällstidningarna att vi eldade upp hela slottsruinen. Vilket å andra sidan hade varit en rejäl bedrift, även om det kan tyckas vara omöjligt, säger Tony Karlsson och skrattar uppgivet.

De anser att bandmedlemmarna oskyldiga. Om någon ska ställas till svar är det bolaget bakom bandet, No Rules Music.

– Vi är ett gäng fattiga deltidsmusiker och vi tog för givet att man kunde elda. Andra hade gjort det. Tegelstenarna i gluggarna har inte precis suttit där sedan 1500-talet.

Tony Karlsson och Tommy Magnusson menar att hur det än går så har såväl länsstyrelsen, Lyckå Slottsruin och No Rules tjänat på uppmärksamheten.

– Vi ville så klart inte bli polisanmälda, men nu har alla inblandade tjänat på det här. Vi har fått publicitet och många har garanterat upptäckt att det finns en vacker och spännande slottsruin i kommunen, säger Tommy Magnusson.

Han vill hellre gå vidare och prata om bandets framtid. Just nu planeras flera videoinspelningar, där en av låtarna är en cover på en världshit.

– Det är en riktigt känd låt som har två miljarder visningar på Youtube. Mer vill jag inte avslöja i nuläget, men det blir fler musikvideor. Och en Finlandsturné till våren, säger Tommy Magnusson, som grundade No Rules på Hasslöfestivalen 2012.

Han var beredd att offra sig för bandet om det blivit en fällande dom.

– Se på mig. Jag är 63 år och har inte precis Mick Jaggers förmögenhet. De kan bura in mig en månad. Jag tar det för bandet, sade Tommy Magnusson till BLT innan det blev klart att utredningen läggs ned.

Enligt SVT Nyheter Blekinge blev det under måndagen klart att utredningen läggs ned.

– De misstänkta har erkänt att de anlagt eld på platsen, men det går inte att bevisa att de har haft något uppsåt eller har visat sådan oaktsamhet som krävs för att förfarandet att ha eldat i ruinen ska vara brottsligt, säger kammaråklagare Robert Knutsson vid Åklagarkammaren i Kalmar som lett förundersökningen till SVT Nyheter Blekinge.

Det är två lättade musiker som BLT pratar med efter att de fått beskedet.

– Det är skönt. Det kändes ändå lite väntat. Vi gjorde det i god tro och visste inte ens att det var ett fornminne. No Rules vann över byråkratin. Men i dag inser vi att vi hellre skulle ha eldat på gräsmattan. Vi tror också att folk har tagit lärdom av detta, att man inte får elda hur som helst vid fornminnen. Det har också gett reklam för Lyckeby fästning, säger Tony Karlsson.

Kan vi vänta oss eld även i era kommande musikvideos?

– Nej, det blir ingen eld, det blir stearinljus och solnedgångar, säger Tommy Magnusson och skrattar.

No Rules består även av Kevin Johannesson på trummor, Tony Åblom på gitarr och bandets nya basist Christian Karlsson.