Så gick det för Karlskrona i solligan 2018

Karlskrona Artikeln publicerades
Trots att Karlskrona spurtade på bra och hade mest sol i landet från midsommar och framåt så räckte det bara till en fjärdeplats över de mest soliga platserna i Sverige.
Foto: Paul Kleiven
Trots att Karlskrona spurtade på bra och hade mest sol i landet från midsommar och framåt så räckte det bara till en fjärdeplats över de mest soliga platserna i Sverige.

Karlskrona spurtade på bra och slog sitt egna rekord i antalet soltimmar för ett år.

Men det räckte ändå inte till att bli Sveriges soligaste stad.

Karlskrona slutade på fjärde plats i ligan, men bara Visby var en soligare stad.

Under årets mörkare månader kan det vara lätt att glömma bort den värme som omfamnade vårt avlånga land i somras. Många sitter kanske och kolla på resor till varmare breddgrader för att slippa kyla, snö och slask.

Men misströsta inte, nu har det preliminära resultatet i antal soltimmar för 2018 kommit. Om man räknar årets totala soltimmar så landade Karlskrona på 2 313 timmar som går att jämföra med Visby som fick ihop 2 317 timmar. Alltså bara fyra timmar ifrån Visby som blev den stad som toppade soltimmarna för förra året.

Fakta

Topp 5 platser med flest soltimmar:

1) Svenska högarna – 2 407 timmar.

2) Hoburg – 2 365 timmar.

3) Visby – 2 317 timmar.

4) Karlskrona – 2 313 timmar.

5) Umeå – 2 289 timmar.

Visa mer...

Men förutom de faktiska städerna så räckte det totalt bara till en fjärdeplats för Karlskrona där Svenska Högarna vid Norrtälje vann på 2 407 timmar och Hoburg kom tvåa på 2 365.

Karlskrona kan däremot trösta sig med att sedan midsommar vara den plats som haft flest soltimmar. Solen har sedan den 22 juni lyst över Karlskrona i hela 1 243 timmar, vilket är mest i hela landet.

– Mätstationen i Karlskrona har funnits sedan 2009 och vad jag kan se är det tidigare rekordet för Karlskrona 2 270 timmar på ett år så det slog man nu. Det är flera mätstationer som slagit rekord i år, mycket tack vare den sommaren som vi hade, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.