Projektet Stopp: ”Ett nej är alltid ett nej”

Karlskrona Artikeln publicerades
Projektet Stopp på Svettpärlan inleddes med att alla 260 elever sjöng sången ”Svettpärlans stopplåt” av Håkan och Helena Grahn. Nu börjar arbetet med att lära eleverna att ta avstånd från våld och kränkningar.
Foto:Charlotta Bäckström
Projektet Stopp på Svettpärlan inleddes med att alla 260 elever sjöng sången ”Svettpärlans stopplåt” av Håkan och Helena Grahn. Nu börjar arbetet med att lära eleverna att ta avstånd från våld och kränkningar.

Killarna ska våga stå emot och ta avstånd från våld och trakasserier.

Tjejerna ska ta sin självklara plats i samhället och aldrig nedvärdera sig själva.

Det är målet med Svettpärlans nya projekt Stopp.

– Att förändra världen börjar med oss. Vi säger stopp - sluta trakassera och ofreda. Ett nej är alltid ett nej, säger rektor Mia Bark från scenen.

Så börjar friskolan Svettpärlans projekt Stopp. Eller egentligen är det inget projekt, det är en form av livsutbildning som utgår från genus och normer och som ska fostra eleverna att vara goda förebilder. Att stärka barnens egenvärde och minska polariseringen mellan könen som Mia Bark uttrycker det. Eleverna själva verkar redan ha rätt bra koll.

– Alla är lika mycket värda. Man ska inte trakassera någon annan, säger Agaton Fries, 11 år.

Kompisen Axel Glader håller med.

– Jag tycker att det vi ska jobba med är viktigt. Det handlar om att man har rätt till sin egen kropp och att man inte ska göra något som någon annan inte vill.

Killarna tror inte att någon trakasseras eller hotas på deras skola.

– Men om man ser att det händer så ska man säga ifrån. Jag tror att det gör skillnad om vi pratar om det, kanske inte överallt men på vår skola, säger Agaton Fries.

Redan i somras drog skolan upp riktlinjer för projektet som alltså startade på torsdagen. Satsningen blev minst sagt aktuell genom Metoo-kampanjen som dominerat samhällsdebatten de senaste veckorna.

– Det här projektet är mitt skötebarn. Jag är oerhört upprörd över den mentalitet som finns i samhället, den polarisering som finns mellan killar och tjejer. Jag träffar 260 elever och deras föräldrar varje dag och det är verkligen här vi har chans att göra skillnad, säger Mia Bark.

På Svettpärlan går elever från förskoleklass upp till nian och alla ska lära sig ta avstånd från våld och trakasserier. För de små barnen handlar det bland annat om att acceptera ett nej eller att inte säga fula ord. Med högstadieeleverna gäller det att vara ”brutalt ärlig”.

– Där pratar vi om våldtäkter och om vad man kan anklagas för när man gör olika saker. Men främst handlar det om att prata med varandra, diskutera och förstå hur det är att vara tjej eller kille.

Har något hänt på din skola?

– Vi har absolut problem när det gäller bemötande och vi kämpar med elever som känner sig exkluderade, men jag tror ändå att vi är rätt förskonade jämfört med andra skolor. Jag tror att det är en fördel att vara en liten skola med mycket personal kring eleverna, säger Mia Bark.

Varför är det här viktigt?

– För att det 2017 fortfarande finns människor som tror att människor är olika mycket värda och att olika regler gäller för tjejer och killar. Det vill vi ändra på.