Pressade kunder på pengar till sexleksaker

Ronneby Artikeln publicerades

Under ett falskt tjejkonto lurade en ung kille män att sätta in pengar som ”tjejen” behövde till underkläder, mat och sexleksaker.

Nu döms 18-åringen för flera fall av bedrägerier och utpressning. Och ska betala tillbaka över 350 000 kronor till sina offer.

Det som började i liten omfattning för att tjäna lite extra pengar utvecklades sig ganska snabbt till systematiska bedrägerier.

18-åringen lade ut en profil på nätet, som under en kvinnas namn, utlovade nakenbilder och film om kunderna betalade en summa från 50 kronor per bild upp till 1 000 kronor för en nakenfilm.

Men det stoppade inte där. Den unge mannen använde sin tjejprofil för att lura män att låna henne pengar. Hon behövde bland annat pengar för att köpa nya underkläder och sexleksaker, men även till hyra och mat.

Och pengarna började strömma in på kontot. Män ”lånade” henne pengar, men när de började säga nej till fler betalningar, förvandlades den flörtiga och snälla ”flickan” till en aggressiv person som hotade männen med att polisanmäla dem för barnpornografibrott och våldtäkt.

Flera av de unga männen tvingades under utpressning att betala stora summor till ”tjejen” – annars skulle 18-åringen kontakta deras föräldrar och berätta om sexköpen.

När 18-åringen ställdes inför rätta erkände han en liten del av bedrägerierna och en utpressning. De övriga punkterna i åtalet kom han inte ihåg och därför vidgår han inte heller de stora summor i skadestånd som han nu döms att betala.

Totalt rör det sig om belopp kring 350 000 kronor och i domen ingår också att han fälls för ett sexuellt ofredande mot en ung kvinna som han hotade att skämma ut på nätet om hon inte skickade nakenbilder till honom.

Dessutom dömd han för penningtvätt som är kopplat till ett brott där pengar fördes fördes fram och tillbaka mellan hans konto och en ”erfaren” bedragares.

18-åringens förklaring till varför han fastande i denna brottslighet var att han behövde pengar för att finansiera sitt omfattande spelmissbruk.

Blekinge Tingsrätt dömer honom till skyddstillsyn och behandling. Straffvärdet av hans brott ligger normalt på två års fängelse, men det finns omständigheter som gör att 18-slipper fängelse.