Politisk strid om brandstation och avgifter

Karlskrona Artikeln publicerades
Räddningstjänsten har nyss flyttat in i nya brandstationen med tillhörande gympahall.
Foto: Marcus Palmgren
Räddningstjänsten har nyss flyttat in i nya brandstationen med tillhörande gympahall.

Taxorna för idrotts- och fritidsanläggningar blev en het potatis när Karlskronas ledande politiker träffades under tisdagen. Och när användningen av den nya brandstationens gymnastikhall kom upp på bordet hettade det till ordentligt.

Det slutade med att den styrande majoriteten fick ge sig för oppositionen och hela förslaget skickades tillbaka för att ses över i en ny vända.

– Det var märkligt och blev lite en strid om påvens skägg. Avgifterna för den vanliga träningsverksamheten var oförändrade, medan det fanns lite justeringar för avgifterna för särskilda arrangemang, som i stort ser inte skulle innebära mer än att det gick jämnt ut, tyckte kommunalrådet Börje Dovstad (L).

– Nu riskerar frågan att hamna i ett vakuum utan att någon kan veta var avgifterna kommer att landa, tyckte hans alliansvän, Magnus Larsson (C) som också stod bakom förslaget tillsammans med socialdemokraterna.

Men moderaterna och kristdemokraterna som yrkat på återremiss fick alla övriga partier med sig.

– Det ska inte gå att ändra taxor mitt under ett verksamhetsår. Vi yrkade på ett de skulle gälla först 1 januari 2020. Dessutom saknades det taxeförslag för nya lokaler som tillkommit i Karlskrona påpekade Camilla Brunsberg (M).

När den nya brandstationen för 200 miljoner kronor kom på tal som en del av frågan visade sig skiljelinjen tydligt.

– Vi är förvånade över att byggnadens gymnastikhall inte byggts för att användas av alla. Den borde göras tillgängligt för också det civila föreningslivet. Det finns ett stort behov, tyckte Camilla Brunsberg.

Men det höll inte Börje Dovstad med om.

– Vi har fått beskedet att det finns gott om små hallar på andra håll i kommunen. Och skulle man bestämma detta, kostar det inte lite med en utbyggnad av omklädningsrum och duschar. Föreningslivets barn- och ungdomar kan ju inte dela på samma utrymmen som brandmännen. Dessutom krävs en omgörning i skalskyddet, det vill säga stängslet runt omkring brandstationen, sa han.

Även den här biten ska nu gås igenom en gång till, innan ett nytt beslut väntar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.