Polisens spår efter falska damer – en silverfärgad bil

BLEKINGE Artikeln publicerades
Foto:Staffan Lindbom

Nu släpper polisen nya ledtrådar i jakten på de kvinnor som lurar sig in hos äldre personer.

– Kvinnorna kör en silverfärgad personbil med utländsk registreringsskylt, säger polisen.

Under en veckas tid har en grupp kvinnor kört kors och tvärs genom länet och lurat sig in hos äldre personer genom att falskeligen uppge att de kommer från hemtjänsten eller sjukvården. Polisen har fått in flera anmälningar och nu visar det sig att samma falska beteende pågår även i grannlänen, Kalmar och Kronoberg.

Vid 13-tiden på tisdagen ska en kvinna i 90-årsåldern ha drabbats i Ronneby. De falska damerna försökte även på ett äldreboende i Ronneby. Personalen såg två okända kvinnor som kom ut från en lägenhet i boendet. Kvinnorna hade försökt även i en annan lägenhet men då gick dörrlarmet i gång.

Lite tidigare på tisdagen såg en äldre dam i Jämjö att två kvinnor tagit sig in i hennes hus. När kvinnan blev upptäckt ska hon ha sagt att hon erbjöd städning och hemtjänst. Strax därefter fick den äldre damen syn på ytterligare en kvinna i vardagsrummet.

”Båda ska ha frågat efter vatten och försökt få kvinnan att skriva på ett papper”, skriver polisen på sin hemsida.

Kvinnan lyckades dock få ut de båda oönskade gästerna från bostaden.

Ungefär samtidigt fick polisen ett samtal från en kvinna som uppgav att hennes mamma, som är i 90-årsåldern, fått besök av en okänd kvinna. Besökaren ska, enligt polisen, ha uppgett att hon kom från hemtjänsten, och velat komma in. Polisen åkte hem till den äldre kvinnan, men då var de falska damerna borta.

BLT har i flera tidigare artiklar uppmärksammat hur personer lurat äldre att de kommer från hemtjänsten.

På flera platser Blekinge och Kalmar län, har det varit försök till grova stölder i bostäder hos äldre personer. Vid flera av brotten har det varit kvinnor som har varit gärningspersoner. Kvinnorna har berättat att de har kommit från hemtjänsten eller sjukvården eller har på något annat sätt lurat sig in. Inne i bostäderna har man tillgripit bland annat smycken.

Nu går polisen i Blekinge ut med en allmän varning om att inte släppa in främmande personer. Och för att få tips från allmänheten släpper polisen också information om den silverfärgade bilen.

– Vi är angelägna om att få in tips och observationer gjorda på denna bil, säger polisen och uppmanar folk att ringa in om de sett bilen.