Polisen varnar för penningtvätt bland unga

Karlskrona Artikeln publicerades

Unga övertalas att ta emot pengar via Swish för att sedan ta ut kontanter som ska överlämnas. Nu varnar Polisen i Karlskrona för att det kan röra sig om penningtvätt och att dessa händelser blir allt vanligare.

Penningtvätt kan leda till upp till två år i fängelse.
Foto: /TT
Penningtvätt kan leda till upp till två år i fängelse.

Polisen i Karlskrona publicerade i lördags en status på deras Facebookkonto där de varnar unga från att bli så kallade ”Penningmålvakter”. I statusen skriver polisen att det på senaste tiden blivit vanligare att unga personer blir kontaktade och ombedda att ta emot pengar via Swish. Ungdomarna ska sedan ta ut kontanter och lämna över dem till någon och får ofta lite pengar för besväret.

Polisen menar att ungdomarna ofta inte förstår att vad de gör är brottsligt och kan röra sig om penningtvätt.

”Kriminella behöver få pengar, som kommer från brott, att verka lagliga. För att göra detta behöver de dölja pengarnas ursprung och ofta vem pengarna slutligen hamnar hos”, skriver polisen på sin Facebook.

Så sent som i fredags skrev BLT om en polisanmälan som gjorts angående en ung kvinna med 15 000 kronor på sitt konto. Pengarna misstänks härstamma från kriminell verksamhet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.