Polisen slutar med drop-in för pass

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Från och med årsskiftet är det inte längre möjligt att ansöka om nytt pass och id-kort på drop in hos polisen i Karlskrona.

– Medborgarna kommer därför nu behöva planera och boka in ett besök i god tid, som vid besök hos tandläkaren till exempel, säger Maria Lilley.

Behöver du ett nytt pass eller id-kort? Då får du från den 2 januari nästa år se till att boka in en tid hos det hos polisen i Karlskrona. För då försvinner möjligheten att göra det på drop in meddelade polisen i ett pressmeddelande under torsdagen.

– Medborgarna kommer därför nu behöva planera och boka in ett besök i god tid, som vid besök hos tandläkaren till exempel, Maria Lilley som är chef för stöd och service-verksamheten i lokalpolisområde Karlskrona.

Anledningen är att man hoppas förbättra servicen för allmänheten och arbetsmiljön för personalen.

– Besöket kommer att gå snabbare. Medborgarna kommer att slippa vänta och de vet när de får hjälp. Vid högsäsong har väntetiden ibland uppgått till två, tre timmar – det är oacceptabelt. Nu kommer det att vara klart på fem, tio minuter.

Förändringen innebär att polisen i Karlskrona under 2019 kommer kunna erbjuda 5 000 ytterligare tider jämfört med 2018.

– Nu kommer vi att sprida ut ansökningarna jämnt under hela arbetsdagen.

Men behöver man ett provisoriskt pass så kan man fortfarande lösa det på drop in.

– Ja, man kommer kunna ansöka om provisoriska pass på drop-in precis som tidigare, säger Maria Lilley.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.