Personal säger upp sig efter tumult på Statt

Karlskrona Artikeln publicerades

Efter en incident på Statt i helgen där nattklubbschefen var inblandad tvingades klubben stänga en timme före utsatt tid. Nu säger flera ur personalstyrkan upp sig i protest mot nattklubbsägaren.

Nattklubbsansvariga Isabelle Jonsson, 22 år, Amanda Anderberg, 21 år, och entrévärden Alicia Hedberg, 17 år, arbetade på Statt natten mot lördagen när händelsen inträffade. De berättar om en kväll som började som vanligt, men som slutade med att klubben stängde en timme tidigare och att nästan alla ordningsvakter sa upp sig på plats. Enligt kvinnorna började det hela med att två ur personalen som var lediga den aktuella kvällen blev nekade att komma in eftersom vakterna tyckte de var för berusade. Personerna ska då ha kontaktat nattklubbens ägare Torbjörn Jonsson som kom till entrén och enligt kvinnorna betedde han sig hotfullt mot personalen.

– Jag kände mig väldigt kränkt och det var obehagligt, säger Isabelle Jonsson.

Vakterna som fanns på plats försökte förklara situationen för ägaren, men då ska han ha skrikit åt dem att skärpa till sig. Även polis kom till platsen.

– Flera av vakterna sa upp sig direkt och gick hem. Det var då vi tog beslutet att stänga nattklubben, vi ville ju rädda stället, säger Amanda Anderberg.

Klockan 02 stängde Statt, alltså en timme tidigare än vanligt.

– Vi pratade med polisen som var där och de sa att vi gjorde rätt hela vägen. Om vi inte hade beslutat att stänga så hade vi ju blivit av med alkoholtillståndet direkt eftersom vi inte hade några vakter på plats säger Alicia Hedberg.

Ingen av dem har fått någon ursäkt från sin chef. Under ett möte på måndagen ska han ha sagt att ”något gick fel”.

– Men inte att han hade gjort något fel. Flera andra av de anställda fick en ursäkt via messenger, men inte vi trots att det var oss han betedde sig illa emot, säger Amanda Anderberg.

Alicia Hedberg, 17 år, Amanda Anderberg, 21 år och Isabelle Jonsson, 22 år, har sagt upp sig från Statt eftersom de tycker att de har blivit illa behandlade av sin chef.
Foto: Gunnar Svensson
Alicia Hedberg, 17 år, Amanda Anderberg, 21 år och Isabelle Jonsson, 22 år, har sagt upp sig från Statt eftersom de tycker att de har blivit illa behandlade av sin chef.

BLT har fått uppgifter från flera håll som bekräftar det som tjejerna berättar. Men Torbjörn Jonsson, som äger nattklubben och vars bolag Matkonsult innehar alkoholtillståndet vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Vi stängde en timme tidigare, det stämmer. Orsaken är att det blev en lite tilltrasslad situation. Vi ska ha ett möte med kommunen och polisen och innan dess vill jag inte kommentera vad som hände.

Vi har fått uppgifter om att du var berusad inne på Statt, stämmer det?

– Jag väljer att ta det efter mötet, säger Torbjörn Jonsson.

Kommunpolis Alexander Vujovic bekräftar att han har fått en rapport om en händelse på Statt natten mot lördagen.

– Någon ur personalen var berusad och det hände saker som ledde till att stället stängde en timme tidigare. Det kan även bli en anmälan. Men vi väntar på fler uppgifter från patrullen som var på plats och innan dess kan jag inte säga så mycket mer, säger Alexander Vujovic.

Lennart Nilsson, kommunens alkoholhandläggare, har liknande uppgifter.

– Jag har fått ett tillsynsprotokoll från polisen, men jag kan inte gå in på detaljer eftersom vi ska träffa tillståndshavaren och polisen i veckan. Vi kan komma att öppna en tillsynsutredning och sådana kan antingen läggas ner, leda till en varning eller leda till att tillståndet dras in.

Lennart Nilsson säger också att det är synnerligen allvarligt och olämpligt om den som står som tillståndsinnehavare skulle uppträda berusat på ett serveringsställe.

De tre tjejerna som BLT har pratat med har i alla fall tröttnat. Alla har sagt upp sig och en av dem planerar även att polisanmäla sin chef.

– Det känns oerhört kränkande och förnedrande. Jag har jobbat för honom i flera år och så beter han sig så här. Detta var droppen, säger Isabelle Jonsson.