På resa genom världsarvet

Karlskrona Artikeln publicerades
Anna Lahmer bjöd tillsammans med eleverna på en resa genom världsarvsstaden Karlskrona. Samtidigt visades elevernas utställning upp i Trefaldighetskyrkan.
Foto:Sofia Björkesjö
Anna Lahmer bjöd tillsammans med eleverna på en resa genom världsarvsstaden Karlskrona. Samtidigt visades elevernas utställning upp i Trefaldighetskyrkan.

En padda och en säl förtrollas 300 år tillbaka i tiden för att rädda Karlskrona från Vittus Anderssons förbannelse. Rosenfeldtsskolans projekt om världsarvsstaden avslutades på onsdagen med en välgjord musikal i Trefaldighetskyrkan.

Under 12 veckor har 60 elever från förskolan till årskurs två på Rosenfeldtsskolan fördjupat sig i 1700-talets Karlskrona och världsarvet.

– Det här har varit ett så stort projekt att vi integrerat det i nästan alla ämnen. Det har funnits med i svenskan, matten och på bilden där vi ritat Fredrikskyrkan och Klockstapeln, säger läraren Fredrik Fridén.

– Världsarvet är unikt och fyllt med spännande historier och öden, säger rektorn Bertil Karlsson.

  Projektledaren Nijole Almlöf har tillsammans med lärare, skådespelare och personal från både Marinmuseum och Blekinge Museum gjort projektet möjligt. Men huvudpersonerna var förstås Rosenfeldtsskolans elever. Med hjälp av skådespelerskan Anna Lahmer spelade de upp ett historiskt drama för både skolkompisar och föräldrar under onsdagen. Wanda Titor, 8, hade rollen som generaladjutant Toll, som bestämde över de små skeppsgossarna.

  – Anna tyckte att jag var lite bestämmande, därför fick jag rollen. Jag tycker föreställningen gick bra. Jag hade många repliker, men kunde alla utantill.

  Hur mycket har du övat?

  – Vi har tränat i två månader. Och så har jag tränat flera timmar hemma.

  Efter viss hjälp från historiska personer som Greve Wachtmeister och varvschefen Chapman lyckas sälen Utis och paddan Paddis tillslut rädda Karlskrona från förbannelsen. Staden var i och för sig i lågor, men den brann inte ned helt. Dessutom byggde folket upp den igen, konstaterar eleverna innan de tar i från tårna och sjunger om hur Karlskrona lever.

  – Först var det lite pirrigt, men jag är van vid att uppträda inför folk eftersom jag gick på dans innan, säger Atiana Berisha som spelade sälen Utis.