”Överdrivet grillförbud förra sommaren”

BLEKINGE Artikeln publicerades

Förra sommarens grillförbud var överdrivet.

Det menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Grillförbudet sommaren 2018 var för omfattande och för otydligt, menar MSB.
Foto: Christian Hylse
Grillförbudet sommaren 2018 var för omfattande och för otydligt, menar MSB.

Sommaren 2018 var den varmaste och torraste i modern tid. Flera större skogsbränder härjade i landet och förutom totalt eldningsförbud infördes också, för första gången, grillningsförbud i flera län.

Det senare förbudet var dock överdrivet, menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. För det är stor skillnad på att grilla i skogen över öppen eld och att grilla på den egna uteplatsen under kontrollerade former.

– Eldningsförbuden förra sommaren var till sin natur för omfattande. Det var för många inskränkningar i förhållande till lagstiftningen, säger Patrik Perbeck, ansvarig för brandskyddsfrågor på myndigheten, till P4 Gotland.

Myndigheten menar att det finns för många olika tolkningar av lagstiftningen kring eldningsförbud och det också var olika regler om grillning i olika län.

I vissa län var det tillåtet att grilla med enbart gasol. I andra län var det fritt fram för både kol och gasol, medan det i andra län var förbjudet att grilla överhuvudtaget.

Nu vill MSB förtydliga reglerna och skapa enhetliga riktlinjer till kommuner och länsstyrelser. Riktlinjerna ska presenteras i slutet av maj och kortfattat handlar det om att större ansvar läggs på den enskilde individen - den person som grillar.

Fakta

Eldningsförbud

Vid eldningsförbud är det förbjudet att göra upp eld i skog och mark och även i villaträdgårdar.

Det är förbjudet att använda pyroteknisk utrustning utomhus.

Grillning är endast tillåtet vid permanent iordningställda grillplatser samt i grillar på egen tomtmark.

Med en iordningsställd grillplats menas en grillplats byggd av betong, sten eller liknande. Tillfälligt anordnade grillplatser av sten eller stockar uppfyller inte kraven för en säker grillplats.

Den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till ett brott och kan stå till svars i enlighet med Lag om skydd mot olyckor.

Källa: MSB.se

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.