Orderbrist på Kockums – verksamheten hotad

Karlskrona Artikeln publicerades

Trots att Saab Kockums gått för högvarv de senaste åren hotas nu verksamheten av orderbrist.

– Får vi inga nya beställningar nästa år måste vi anpassa verksamheten, säger Saabs koncernchef Micael Johansson i en intervju med Svd Näringsliv.

Sjösättning av HMS Gotland.
Foto: Marcus Palmgren
Sjösättning av HMS Gotland.

Saab Kockums varv i Karlskrona har fullt upp. Två av marinens Gotlandsubåtar genomgår omfattande halvtidsmodifieringar samtidigt som där byggs två helt nya ubåtar av modell A26.

Men trots allt arbete som just nu pågår är Saab i stort behov av nya beställningar, annars blir det svårt att behålla dagens verksamhet. Det berättar försvars- och säkerhetskoncernens nytillträdde koncernchef Micael Johansson för Svenska Dagbladet.

– Får vi inga nya beställningar nästa år måste vi anpassa verksamheten, säger han till tidningen.

Efter att svenska staten bett Saab ta över Kockums har man på fem år investerat stora summor för att modernisera varvet och kraftigt utökat personalstyrkan till 1 600 personer.

En viktig orsak till Saabs storsatsning är att staten förklarat att undervattensteknik, precis som stridsflygplan, är ett prioriterat svenskt säkerhetsintresse.

– Nu är det viktigt att Sverige visar att det är ett viktigt område och att man fortsätter investera i kombinationen av ytförmåga och undervattensförmåga. För det är helt klart att vi behöver mer verksamhet i Kockums, säger Micael Johansson till Svd.

Problemet är att inga beslut finns för hur försvaret ska utformas framöver eller vilken ny utrustning som behövs. Först under hösten 2020 ska regeringen lägga fram ett förslag för perioden 2021-2025.

– Jag har svårt att se att det blir några fler beställningar under nästa år. Det nuvarande försvarsbeslutet saknar utrymme för det, säger Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Liberalerna till Svd.

Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, betonar dock att de till 2030 vill ha fler ytstridsfartyg och ubåtar.

– Men vi kan inte nu göra beställningar till marinen på bekostnad av armén. Ska det bli ytterligare beställningar måste det också till mer pengar, säger han till SVD Näringsliv.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.