Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Omfattande utmaningar för vården

Såväl vården som Landstinget Blekinge står inför omfattade utmaningar.
Nu har den borgerliga oppositionen i landstinget tagit fram ett eget budgetunderlag.
– Ingen allians har gjort något liknande förr, säger Alexander Wendt (M), borgerligt oppositionsråd.
Karlskrona • Publicerad 26 april 2018
Alexander Wendt (M) och Lars Carlsson (C) är överens om att det är dags för stora förändringar inom vården de kommande åren.
Alexander Wendt (M) och Lars Carlsson (C) är överens om att det är dags för stora förändringar inom vården de kommande åren.Foto: Andreas Blomlöf

Vanligtvis är det tjänstemannen inom landstinget som tar fram ett budgetunderlag som sedan klubbas igenom av landstingspolitikerna. Men nu väntar stora utmaningar för den framtida vården och då krävs nya grepp. Det menar i alla fall den borgerliga oppositionen som hoppas få politisk majoritet i landstingsfullmäktige i höst.

– Vi betonar att detta är vår tolkning av verkligheten och vi anser att någonting måste göras. Det går inte att bromsa sig ur det här. Vi ligger redan efter när det gäller digitaliseringen av sjukvården samtidigt som den psykiska ohälsan ökar, säger Alexander Wendt.

Annons

Från och med 2019 tar Landstinget Blekinge över det regionala utvecklingsarbetet från Region Blekinge. Det gäller såväl kollektivtrafiken som kulturfrågor. Det gör att Landstinget Blekinge tvingas ta ett större helhetsgrepp.

– Vårdfrågorna dominerar även fortsättningsvis, men nu hamnar vården i ett större sammanhang, säger Inga Lill Siggelsten Blum (KD).

Alexander Wendt erkänner att budgetprognosen för 2018 inte är ”lysande” men vidhåller att bromsklossar inte är ett alternativ.

– Vi måste ställa om oss helt. Det kanske krävs en underbalanserad budget för att vi på sikt ska hamna på rätt sida. Arbetssituationen för anställda inom vården är tuff och det drabbar tyvärr också patienterna. Vi måste skynda på med den omfattande strukturomvandling som krävs. Vården har bedrivits på samma sätt under de senaste 50 åren.

Landstingsoppositionen har - föga överraskande - hopp om att få styra efter hösten val.

– Det kan vi inte sticka under stol med men samtidigt ville vi göra dessa planeringsförutsättningar för budgetarbetet för att visa att vi tar seriöst på vårdens framtid i Blekinge. En konkret åtgärd som krävs är att snarast öka investeringsbudgeten för den digitala utvecklingen. Vi ligger efter där, säger Alexander Wendt.

En annan åtgärd är en barn- och ungdomshälsa som ska jobba i samarbete med BUP, skolhälsovården och socialtjänsten.

- Det är vi och Gotland som inte har något liknande i hela Sverige, så det är på tiden. Undersökningar visar att problem med psykisk ohälsa har sin grogrund redan i grundskolan, säger Inga Lill Siggelsten Blum.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons