Nytt samarbete kring undervattensteknik

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Foto:Marcus Palmgren

I vattnet blir allt svårare.

Och det finns mycket outforskat, bland annat om hur dykare kan fungera och kommunicera under ytan.

I dag lades grunden för ett nytt samarbete mellan högskolan och Marinen.

Strax efter klockan tio satt de där, BTH:s rektor Anders Hederstierna, Sjöstridsskolans Per Jenvald och sjöofficeren och utvecklingsingenjören Mårten Silvanius, i något som såg ut som en trång tank inne på Marinbasen. Det var knapert med utrymme som i en ubåt, men det hindrade inte allas leenden när papperen undertecknades inför blixtrande kameror.

Underskrifterna blev en början till ett forskningssamarbete mellan Försvaret och BTH, Blekinge tekniska Högskola, om undervattensteknik. I det här fallet är arbetet i första hand inriktat på allt som rör dykeri, dykares kommunikation, undervattensfarkoster, övervakning under vattenytan och arbeten med avancerad datateknik under vatten.

Huvudpersonerna bli en sjöofficer, kapten Mårten Silvanius, tillsammans med forskaren och tekn doktorn på BTH, Oskar Frånberg. Under åtminstone de närmste åtta åren ska de arbeta med utveckling och utbildning i undervattensteknik på bland annat dykcentret på Marinbasen (DNC - Dykeri och navalmedicinskt centrum).

    – Det ligger redan i framkant inom det här området, och väcker uppmärksamhet internationellt för sin höga kvalitet både beträffande kompetens och utrustning, sa Sjöstridsskolans chef, överste Per Jenvald i förmiddags.