Nytt förslag: äldre ska få åka gratis på bussarna

Karlskrona Artikeln publicerades
Kommunstyrelsen i Karlskrona vill låta äldre personer åka gratis med kollektivtrafiken när det är lågtrafiktider.
Foto: Marcus Palmgren
Kommunstyrelsen i Karlskrona vill låta äldre personer åka gratis med kollektivtrafiken när det är lågtrafiktider.

Bussarna kör redan och chaufförerna är i tjänst.

– Vi tycker det är bättre att låta äldre personer få åka gratis än att bussarna ska gå tomma, säger kommunalrådet Sandra Bizzozero (S).

Det första steget mot gratis kollektivtrafik för äldre i Karlskrona togs i kommunstyrelsen under tisdagen.

Den styrande minoriteten, Socialdemokraterna, Liberalerna och Centern fick gehör för sitt förslag att låta äldre åka gratis på bussarna under de tider på dygnet där det råder lågtrafik.

– Vi har lagt med förslaget som ett tilläggsyttrande till Region Blekinges trafikförsörjningsplan. För oss är det ett viktigt förslag, säger kommunalrådet Sandra Bizzozero (S).

Hon motiverar förslaget med att det inte behöver kosta så mycket extra. Kommunen betalar redan till Blekingetrafiken och bussarna kör redan efter en tidtabell.

– Det finns bättre sätt att använda kollektivtrafiken än att låta bussarna köra tomma. Då kan vi lika gärna erbjuda kommunens äldre en möjlighet att åka gratis, säger Börje Dovstad (L).

Moderaterna fick också genom sitt tilläggsyttrande om utökade tider för beställningstrafik på landsbygden. Det förslaget ska gälla för alla oavsett ålder.

Finns det någon prislapp med i dessa två tilläggsyrkanden?

– Inte i nuläget. Vi kommer att föra en diskussion med Region Blekinge kring eventuella merkostnader i ett senare skede. Vi betalar redan för tilläggstrafik, så det bör inte bli så stora kostnader, säger kommunstyrelsen.

Kommunalråden hoppas också att Karlskronas förslag kan bli en ingång för att länets övriga kommuner väljer att gå samma väg.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.