Nyfödda Linnea räddades av förbipasserande

Karlskrona Artikeln publicerades
Sara Sandström med dottern Linnéa som blir två månader gammal på söndag. 2 bilder
Foto:Privat
Sara Sandström med dottern Linnéa som blir två månader gammal på söndag.

Dagen efter att sju veckor gamla Linnéa slutade andas i bilen på E 22 är mamma Sara Sandström lättad och glad.

– Jag är så tacksam att det finns människor som stannar och hjälper till när man viftar och ber om hjälp.

Det började som en vanlig onsdag och en vanlig biltur för att hämta storebror Alfred – men slutade med en förälders mardröm. Sju veckor gamla Linnéa slutade plötsligt att andas och blev blå i ansiktet.

– Jag har en spegel på nackstödet i baksätet så jag såg och hörde henne. Jag tvärnitade och stannade vid vägkanten. Vägen är lite bredare där.

Sara minns att hon flyger ut ur bilen och rycker ut sin dotter ur bilstolen. Hon dunkar flickan i ryggen – men hon får ingen reaktion.

– Hon är bara lealös och börjar bli blå. Jag tar henne i fötterna men det hjälper inte heller. Jag känner panik och börjar vifta mot bilarna runt omkring.

Två bilar stannar och fram springer totalt tre kvinnor.

– En ringer ambulans och en av tjejerna stoppar fingret i halsen på Linnéa. Hon gör två försök och det är det som hjälper. Linnea får upp slem och skum och börjar skrika.

– Man fattade knappt vad som hände. Man blir ju paralyserad, säger Sara.

Nu vill Sara hälsa till alla mammor och pappor att barn faktiskt kan skrika av en anledning.

– Man får ofta rådet som förälder att man kan låta barnen skrika och att det är bra när de skriker. Men jag kommer aldrig mer att köra vidare när ett barn skriker. Jag vill stanna direkt och trösta.

På sjukhuset fick Sara veta av läkaren att det finns något som heter affektanfall och att det troligen var det som Linnéa drabbades av. Det är inte farligt men kan uppstå när barnet gråter eller skriker så mycket att de tappar andan och svimmar under någon minut.

På sjukhuset togs det prover på Linnéa som visade att flickan var trött efter dramat men i övrigt mådde bra.

– Jag är jättetacksam att kvinnorna stannade så snabbt. Sedan kom ju ambulansen rätt så fort men då hade Linnéa andats på ett tag och fått färg i ansiktet men hon var fortfarande slö. Det var först i ambulansen som hon på riktigt visade att hon levde. Det var en sådan lättnad.

På onsdagskvällen lade Sara ut ett meddelande om händelsen på Facebook. I inlägget riktade hon ett stort tack till kvinnorna som stannade och hjälpte henne vid E 22 i höjd med rondellen vid Lösen.

En av hjältarna är Therese Johansson som skulle skjutsa hem en kollega efter ett möte

– Vi såg en kvinna utanför en bil som stod med ett barn i famnen och bara viftade. Jag tänkte inte, jag bara bromsade. Jag och min kollega hade telefonerna uppe innan vi kom ut ur bilen.

När kvinnorna frågade vad som hade hänt fick de svaret från mamman "hon andas inte". Ytterligare en kvinna hade stannat och hjälpte till. De ringde 112 och försökte lugna mamman.

– Vi pratade med mamman genom SOS.

Efter att en av kvinnorna lyckades få Linnea att kräkas upp slem och skum började flickan skrika och gråta.

Therese och hennes kollega kunde då hjälpa mamman att köra undan bilen och lugnade henne så att hon kunde ringa till pappan och till sonens skola i väntan på ambulansen.

– Att se mamman gråta var fruktansvärt, man blir ledsen själv men jag känner att jag bara gjorde det man ska göra, säger Therese som själv har två barn.

På hemvägen var hon helt skakig och när hon kom hem kände hon sig alldeles matt av adrenalinpåslaget.

Therese har själv inte sett den stora uppmärksamheten som Sara Sandströms inlägg har fått på sociala medier. Men en vän till Therese som hade kört förbi rondellen skickade en bild på mammans inlägg till henne på onsdagskvällen.

– Det var så skönt att få till sig att det hade gått bra med flickan, säger hon.

Dagen efter den dramatiska upplevelsen blir Therese rörd när BLT kommer i kontakt med henne och berättar om den stora uppmärksamheten.

– Det känns härligt att det finns så mycket omtanke bland människor.