Nybygge på Västra mark

Karlskrona Artikeln publicerades
Byggnaden på Ringvägen på Västra mark ska rivas för att ge plats för ett helt nytt dagcenter.
Foto:Johanna Rundgren
Byggnaden på Ringvägen på Västra mark ska rivas för att ge plats för ett helt nytt dagcenter.

Jänkeberga dagcenter på Västra mark ska rivas för att ge plats för en helt ny byggnad.

– De mest utsatta förtjänar en fin arbetsplats, säger Claes Wiridén.

Kommunen har bedrivit daglig verksamhet för cirka 25 personer i huset på Ringvägen sedan 1995, men förra våren gick det inte längre och verksamheten flyttade tillfälligt till Mogården i Rödeby.

– De som arbetat på Jänkeberga har under lång tid stått ut med en situation som ingen annan hade accepterat. Det har varit avlopp som inte fungerat, dålig ventilation och dålig lukt. Dessutom är det ett tvåplanshus utan fungerande hiss vilket är riktigt dåligt då våra brukare sitter i rullstol. Även brandskyddet har stora brister, säger Claes Wiridén, chef för funktionsstödsförvaltningen.

Tidigare var planen att renovera och bygga ut byggnaden på Västra mark, men nu har förvaltningen utrett frågan och kommer fram till att en nybyggnation blir mer effektivt.

– Mogården i Rödeby ska bli omsorgsboende för äldre så där kan vi inte vara så länge. Att flytta de mest utsatta personerna en gång till och dessutom tillbaka till nästan samma sak är förnedrande. Vi har fått investeringsmedel till en nybyggnation och det är jättebra tycker jag.

Kommunen har 28 olika arbetsplatser för daglig verksamhet och på Jänkeberga finns personer med multifunktionsnedsättningar, det vill säga nedsatt förmåga inom flera områden som syn, kognition och rörelseförmåga. De har svårt att göra fysiska saker och deras dagliga verksamhet handlar om sinnesträning och stimulans.

– Det är en bra verksamhet för de här personerna. Nu hoppas vi komma i gång så snart som möjligt, säger Claes Wiridén.

Nybygget beräknas kosta 26 miljoner kronor och på onsdag fattar funktionsstödsnämnden beslut om projekteringstillstånd.